Cytryny- to jeden z najczęściej kupowanych

w Polsce owoców cytrusowych

CITRUS LIMON Cytryna zwyczajna
Plasterek cytryny z własnego drzewka cytrusowego dodany do tego napoju to najlepsza herbatka energetyzująca na świecie.          SPRÓBUJCIE SAMI...
Cytryna to owoc, który daje w spożyciu tyle smaku, ile daje człowiekowi, szczęście w jego życiu. 

I chyba wcale nie jest przesadą, powyższe stwierdzenie. Cytryny towarzyszą człowiekowi od bardzo dawna i zawsze dodawały smaku jego pożywieniu. Jest to owoc bez którego trudno było by nam w życiu. Dodaje smaku nie tylko herbatce. Jest składnikiem wielu produktów, podnosząc ich walory smakowe. Jest także składnikiem wielu leków. Soku cytrynowego używa się też do konserwowania produktów w przemyśle spożywczym.Cytryny zaczęły swą długą drogę przez świat od północnych Indii, gdzie wzięły swój początek.Po wprowadzeniu do Assyrii zostały odkryte przez żołnierzy służacych u Alexandra Greata i wprowadzone na terytorium Grecji. Póżniej drzewka cytrynowe trafiły do krajów z basenu morza śródziemnego, kiedy to Rzymianie odkryli bezpośrednią trasę morską z południowego końca morza czerwonego do Indii. W regionie śródziemnomorskim, Arabowie byli w dużej mierze odpowiedzialnii za uprawę tych owoców.Duży rozkwit cytrusów póżniej nastąpił na Sycylii, hiszpanii i w północnej części Afryki. Reginy te do dzisiejszych czasów uchodzą za największych producentów cytryn w Europie. Przypuszcza się, że cytryna śródziemnomorska może być mieszańcem cytronu, indyjskiej limy i pummelo. Cytryny doterły też do Ameryki, przywiezione zostały tam przez Columba podczas jego drugiej wyprawy do nowego świata. Pierwsza uprawa na tym kontynencie powstała w Haiti. Klimat tamtejszy bardzo sprzyjał rozwojowi tych owoców i już dwadzieścia lat póżniej można było zbierać obfite plony. Podczas długich podróży morskich, jeszcze w czasach wypraw Columba, zauważono, że marynarze spożywający owoce cytryn nie zapadają na groźną chorobę uzębienia, zwaną szkorbutem. Zaczęto więc cytryny podawać zapobiegawczo dla zapobierzenia tej dolegliwości. Dla marynarzy pozbycie się szkorbutu było wybawieniem od ciężkich dolegliwości, z nim związanych.

 

 Cytryny przechodzą przez całą gamę odmian, kształtów, wielkości i kolorów.Mogą być bardzo duże lub też bardzo małe, z grubą albo cienką skórką, ta z kolei może być gładka lub gruzełkowata. Skórki cytryn mają jednak coś, co jest wspólnym dla nich wszystkich: zawierają w sobie aromatyczne olejki, które nadają im ten wspaniały i niepowtarzalny cytrynowy zapach. Olejki te używane są w bardzo wielu dziedzinach naszego życia.Owoce ogólnie mają szyjkę przy łodydze i coś w rodzaju smoczka na przeciwnej stronie, kończącej każdy owoc. Ich skórka jest ogólnie żółta, ale może być też zielona, kiedy cytryna dojrzewa w podzwrotnikowym klimacie. Cytryny rosną najlepiej w tym klimacie, są bowiem bardzij wrażliwe na niskie temperatury od innych cytrusów. Drzewko cytrynowe wydaje się być podobne do pomarańczowego drzewka z tym, że jego wzrost jest bardziej pionowy, a gałęzie nieco dłuższe i sztywniejsze. Dla tego drzewka cytrynowe częściej poddaje się zabiegowi skracania pędów, niż ma to miejsce w przypadku pomarańczy.Kwiaty i owoce na cytrynowcach można zobaczyć przez niemal cały rok.Ciekawostką może być to, że jedno dojrzałe i wyrośnięte drzewo cytrynowe, może rocznie wyprodukować nawet kilka tysięcy owoców.

 

Zbiór na plantacjach następuje przeważnie wtedy, gdy owoce osiągną swą ostateczną wielkość, ale są jeszcze zielonkawe. Wtakim stanie są przechowywane do późniejszej sprzedaży.Do swego ostatecznego dojrzenia nie potrzebują już podnoszenia temperatury w miejscu składowania. Po pewnym czasie składowania ich skórka staje się wyrażnie cieńsza i nieco twardsza, a powierzchnia robi się jedwabiście gładka. Teraz mogą zostać poddane zabiegowi mycia i kąpieli ze środkami konserwującymi. Po wysuszeniu niektóre owoce owija się w specjalne papierki. W takim stanie mogą bezpiecznie być przechowywane nawet kilka miesięcy.Postępujący proces dojrzewania powoduje u składowanych cytryn zanik ich naturalnej barwy. Aby więc w sklepach wyglądały świeżo i miały piękną żółtą barwę, poddaje się je gazowaniu, gazem o nazwie " diphenyl ". Powoduje on utrzymanie skórki w stanie pięknego naturalnego koloru i daje odczucie świeżości sprzedawanych w sklepach owoców.Jeżeli więc ktoś chce takie skórki używać w celach spożywczych, lub do aromatyzowania ciast lub napoi, to powinien przed takim użyciem zastanowić się,- czy warto-

 

  Cytryny zawierają w swym składzie, aż 40% soku i kwasów askorbinowych. Różnice w zawartości soku i ich kwaśności zależą głównie od odmiany, klimatu występowania i stopnia ich dojrzałości, oraz sposobu przechowywania.Sok cytrynowy poprawia smak wielu potraw. Jego dodatek powoduje,nadanie wyraźniejszej otoczki dla mniej atrakcyjnego jedzenia.Sycylia jest miejscem w Europie, gdzie powstało wiele klejnotów kulinarnych powiązanych bezpośrednio z owocami cytrusowymi. Jest jednak coś czym Sycylia słynie do dzisiaj, jest to napój zwany u nich mianem " sorbetto". Już w X w. ktoś na ośnieżonym wierzchołku Etny wpadł na pomysł aby syrop cytrynowy połączyć ze śniegiem. Powstał w ten sposób wspaniały napój chłodzący, którym nie tylko na Sycylii, ale i w całej europie deletować się możemy po dzień dzisiejszy.

 

 Drzewka cytrynowe możemy z odpowiednią wiedzą hodować w naszych mieszkaniach. Odmiany są w tej chwili tak przygotowywane aby miały zwarty i kompaktowy pokrój, zdobiąc jednocześnie taką roślinę kwiatami i owocami niemalże przez cały rok. Owoce nie są jedynie ozdobą na takich drzewkach, nadają się wyśmienicie do spożycia i aromatyzowania np. herbaty. Skórkę po ususzeniu można z powodzeniem używać do wypieków, potraw i napojów chłodzących. Warto mieć kilka odmian drzewek cytrynowych. Można wtedy porównać różnice między nimi występujące np. w smakach owoców, wyglądzie i pokroju zewnętrznym. Aromatyczne mogą być nie tylko same owoce, atrakcyjne mogą być także liście.Odmiana Sycylijska "Bearss" i odmiana " Lisbon" mają tak pachnące liście, że po ich ususzeniu można ich użyć do aromatyzowania herbaty.

 

 Życzę amatorom uprawy drzewek cytrynowych, aby sami mogli doświadczyć przyjemności delektowania się herbatką z sokiem wyciśniętym z własnej cytryny.