Forum Nasze Cytrusy

Grapefruit - Grapefruit - Magda_

Magda_ - 2013-10-30, 10:12
Temat postu: Grapefruit - Magda_
No i stało się, podpuszczana przez innych forumowiczów ;/ pojechałam wczoraj kupić przecenionego grapefruita, którego od ponad dwóch miesięcy omijałam wielkim łukiem <lol>
Powiem szczerze, że gdybym wcześniej doczytała, że to 'czerwony', to pewnie już od jakiegoś czasu, by był u mnie :wink: Nie przepadam za grapefruitami 'białymi'

Roślina nie jest zbyt duża. Na zdjęciu myli lekko opuszczona roleta. Do końca okna brakuje cytrusowi jakieś 20 cm. Gorzej, że na wiosnę będzie przesadzony do większej doniczki i wtedy już nie wiem, gdzie go postawię :o
Po listkach widać spore niedobory siarki lub żelaza, albo jednego i drugiego. Każda gałązka zakończona jest bukietem pąków kwiatowych. Jak wyjdzie słonko, to chyba mu zaaplikuję delikatne nawożenie dolistne, a powierzchnię ziemi posypię kawą (zakwasza glebę). Nie wiem czy to dobry pomysł z tą kawą, ale poeksperymentuję :wink:

Mariusz_ - 2013-10-30, 10:20

Faktycznie, wymęczony jest. I jeszcze dodatkowo kwitnie, żeby nie przesadził. Ile on ma od ziemi, w sensie bez doniczki?
Józefina - 2013-10-30, 10:27

Ale pieniek ma fajny gruby. Zastanawia mnie taka rzecz - on jest szczepiony? Jeśli tak, to gdzie jest miejsce szczepienia? Gdzieś na samym dole czy było wiele wszczepień? Może głupio pytam, ale serio nie wiem, jak to produkcyjnie hodowcy robią.
Magda_ - 2013-10-30, 10:27

Równo 80 cm, więc nie tak dużo. Do doniczki nie zaglądałam, bo podłoże tak lekkie, że wszystko by się osypało. Wilgotność idealna. Myślę, że jego stan, to efekt kilku miesięcy podlewania twardą trzebnicką kranówą.
Teraz spróbuję go lekko reanimować, a dopiero wiosną się za niego wezmę na dobre, zresztą tak samo jak i za mandarynkę z tego samego źródła.

Mariusz_ - 2013-10-30, 10:29

Józefina, to zgrubienie na dole pieńka.
Magda_ - 2013-10-30, 10:35

Józefinko, tak jak Mariusz napisał, szczepienie jest jakieś 10 cm nad ziemią, na przystawkę ukośną. Zresztą tak, jak wszystkie cytrusy tego producenta. Szczepienie ma już swoje latka, bo jest tak zrośnięte, że nie pozostał prawie żaden ślad. Zrobiłam fotę, ale pod światło i aparat z uporem maniaka ustawia ostrość na tło <nerwus>

Matt - 2013-10-30, 10:42

na zdjęciu wygląda na dosyć duże. mimo niedoborów myślę że dokonałaś dobrego zakupu :) miejsce szczepienie też już mocno i ładnie zarosło. szkoda! że ma tyle kwiatów bo jak napisał Mariusz to dodatkowo osłabi drzewko.
Magda_ - 2013-10-30, 10:45

Kwiatki przekwitną i opadną. Będzie dobrze :) Musi być dobrze :!:
Matt, a Tobie z kolei klawisz 'shift' się zaciął? :wink:

Mariusz_ - 2013-10-30, 10:49

No to jest taki w sam raz 80cm. No i przede-wszystkim kultowa odmiana. Kiedyś też się zasadzałem na tą rubinową gwiazdę. Ale jak masz Ty to ja tylko z podkładką przyjadę. ;*
Magda_ - 2013-10-30, 10:51

Nie ma sprawy, wiosna już niedługo, a do tego czasu postaram się troszkę go wzmocnić... teraz mam jeszcze większą motywację :wink:
Matt - 2013-10-30, 10:52

mafa napisał/a:
Kwiatki przekwitną i opadną. Będzie dobrze :) Musi być dobrze :!:
Matt, a Tobie z kolei klawisz 'shift' się zaciął? :wink:

Masz rację, rzadko używam tego klawisza. Mam jednak nadzieję, że to nie przeszkadza w odbiorze moich myśli. :D

Mariusz_ - 2013-10-30, 10:55

Myślę Madziu, że to kwitnienie jest owocowe. To jest jego naturalna pora.
Magda_ - 2013-10-30, 11:25

Matt, w odbiorze myśli raczej nie, ale... poczytaj regulamin :wink:

[b]Mariusz
, domyślam się, że coś sobie zechce cytrus zostawić. A niech mu tam, ponoć macierzyństwo odmładza <lol> To jednak grapefruit, więc ze względu na wielkość owoców, dużo ich mieć raczej nie będzie i zanim owocek (lub dwa) podrośnie, będzie już wiosna... damy radę :cool:
Właśnie zerknęłam do ziemi, odsłaniając jej górną warstwę :( To co się ukazało jest martwe, czyli cytrus szczególnej troski, dbamy o korzonki.[/b]

rrradziuuu - 2013-10-30, 14:25

Super drzewko <bravo> Na świetnej podkładce jest zaszczepiony ten grapefruit, citrange carrizo ma bardzo dużą siłę wzrostu :roll:
Magda_ - 2013-10-30, 14:38

Wielkie dzięki! Nie wiedziałam, że 'Patron', to podkładka :gafa:
Mandarynka ma takiego samego Patrona <lol>

makromark - 2013-10-30, 20:12

Wielkie gratulacje za zdobycz mam również Ruby w swojej kolekcji drugiego bo mi jeden padł.Do wiosny to on w twoich rękach wypieknieje że żelazo na liściach będzie można kuć młotem kowalskim.Ja nie mogę się doczekać kiedy mój zakwitnie. :)
Magda_ - 2013-10-30, 20:20

Dzięki :) Jednak myślę, że z Ciebie niepoprawny optymista <lol> Ja mam nadzieję, że do wiosny, to go przy życiu utrzymam, a dopiero latem troszkę mu się polepszy :wink:
Lumia - 2013-10-31, 08:47

Mój zakwitł, lecz zrzucił owocki :(
Magda_ - 2013-10-31, 09:42

Józinku, może zakwitnie jeszcze raz, a nawet jeśli nie, to pomyśl sobie, że dzięki temu tylko się wzmocni :)
Lumia - 2013-10-31, 13:14

Trochę listków też spadło. Chyba go trochę przelałem. Teraz się uspokoił.
Magda_ - 2013-10-31, 13:22

Mój też już zgubił dwa listki, mimo że dostał zadecydowanie lepsze stanowisko od sklepowego, ale to zawsze zmiana :wink:
Matt - 2013-10-31, 17:25

Może akurat w miejscu braku tych liści wiosną pojawią się nowe przyrosty (lub/i kwiaty). Tego Wam życzę :D
Magda_ - 2013-10-31, 18:31

Matti, kwiatków jest aż za dużo, ale nowe, zdrowe przyrosty, jak najbardziej mile widziane. Dzięki :)
Radek - 2013-10-31, 20:40

Piękny ten Twój grapefruit! Ruby Star to świetna odmiana, warto mieć ją w swojej kolekcji! Drzewko na pewno ma potencjał, który pokaże wiosną. Będę z niecierpliwością obserwował rozwój tego drzewka. :wink:
Magda_ - 2013-10-31, 21:30

Dziękuję w imieniu grapefruita :) Potencjał, to on ma i owszem, od nasady podkładki odchodzą tak grube korzenie, że aż zwątpiłam :shock: Tylko z kondycją u niego marnieńko, a teraz najtrudniejszy czas nadchodzi... oby do wiosny :wink:
Magda_ - 2014-04-08, 20:11

Grapefruit po zimie marnieńki, ale mam nadzieje, że przy takiej pogodzie, jak mamy obecnie, nabierze wigoru.
Lumia - 2014-04-11, 03:13

Ma bardzo gruby pieniek, podoba mi się.
Eugeniusz - 2014-04-21, 09:53

Madziu pewnie, że szybko nadrobi straty... zwłaszcza przy takim opiekunie, jak ma w doniczce :-D
Magda_ - 2014-04-22, 09:11

Eugeniuszu, kupiłam go już takim cudakiem w doniczce, więc jakoś tak głupio mi go teraz wyrzucić :wink: Chyba dołączyli go, aby ktoś szybciej kupił roślinę. Przy kasie wyjęłam go z doniczki, ale pani kasjerka i tak mi go dołożyła <lol> ... więc niech tak zostanie.
A grapefruit, no cóż grapefruit nadal śpi, ale nic złego się nie dzieje, więc czekam spokojnie na wielkie wybudzenie :wink:

Magda_ - 2014-05-25, 21:33

Nareszcie ruszył <hura> A już myślałam, że nic z niego nie będzie :wink:
Józefina - 2014-05-25, 21:41

I to jak ruszył! Dziwna może jestem, ale mnie zielone przyrosty bardziej cieszą niż kwiaty. Jak zielone ładnie rośnie, to wiem, że roślina zdrowa. Przy kwiatach tej pewności nie mam.
Magda_ - 2014-05-25, 22:00

Jeśli grapefruit w tej chwili obsypałby się kwiatami, zamiast młodymi przyrostami, to mogłabym już szykować miejsce na kompoście. Ale jak dorodny i zdrowy cytrus zakwita, to nie mam nic przeciwko temu <rotflx>
Magda_ - 2014-06-10, 22:27

No, chyba mogę powiedzieć, że będzie dobrze, ba jest dobrze :)

Do doniczki jeszcze nie zaglądałam, ale to chyba nieźle rokuje <super> W najbliższym czasie czeka nas przesadzanie.

ORINOCO - 2014-06-11, 16:01

Ładną ma kurzą stopkę <super>
Magda_ - 2014-07-26, 08:39

Kurza stopka jest rewelacyjna i mam nadzieję, że niżej jest jej kontynuacja. Jeszcze nie przesadzony :oops:
Tymczasem umarlakowi, dzięki Painkilerowi, odważyłam się oberwać jednak odrosty z podkładki i ukorzenić (chyba ze skutkiem pozytywnym), a sam grapefruit wygląda teraz tak <hura>

Magda_ - 2015-06-14, 22:34

'Ruby Star' chwycił wiatr w żagle :)
Eugeniusz - 2019-03-21, 18:56

Madziu !! ! Gdzie jesteś??? Ja się odnalazłem, więc mam nadzieję, że i Ty powrócisz. Ciekawe jak wygląda Twój 'Ruby Star. Zanosiło się w 2015 pięknie... A jak jest po czterech latach??? Pozdrawiam Cię gorąco :-D <super>