Tzw. odstana woda ??? |
Autor |
Wiadomość |
sowa

|
Wysłany: 2015-05-01, 17:53 Tzw. odstana woda ???
|
|
|
Hej. Mam pytanie odnośnie wody do podlewania.
Nie zawsze mogę podlewać swoje cytrusy oraz rośliny egzotyczne wodą destylowaną, już nie mówiąc o deszczówce, dlatego chciałabym dopytać o kwestię wody przegotowanej.
Zwykłą kranówkę gotuję, czekam aż ostygnie i przelewam do plastikowego pojemnika od wody destylowanej. Ile powinna odstać ta przegotowana kranówka, aby można było powiedzieć, że jest dobra do roślin? Czy przechowywanie wody w zakręconej butelce plastikowej jest ok? czy raczej powinno być dojście powietrza do tej wody?
pozdrawiam
Sowa |
|
|
|
 |
fotograf

|
Wysłany: 2015-05-24, 18:09
|
|
|
Odpowiem Ci inaczej niż się pewnie spodziewasz.
Dodawaj do kranówki octu przy każdym podlewaniu. Jest to sposób, który stosuje wielu hodowców amatorów, na całym świecie.
Zaopatrz się w płyn do pomiaru pH w sklepie ogrodniczym, dodaj do litra kranówki np. 2 ml octu i sprawdź, jakie otrzymasz pH.
Ja przy mojej twardej wodzie dodaję 2 ml octu i mam pH 6, idealne do pobierania mikroelementów.
Dodatkowo kwas octowy reaguje z wapniem z kranówki, dając octan wapnia, dobrze przyswajalną przez korzenie sól wapnia.
Tak wygladają moje cytrusy przy tym sposobie podlewania, zdecyduj sam:
 |
|
|
|
 |
ORINOCO

|
Wysłany: 2015-05-24, 18:47
|
|
|
fotograf napisał/a: | Ja przy mojej twardej wodzie dodaję 2 ml octu |
Chodzi o zwykły ocet spirytusowy 10%? |
_________________ orinoco |
|
|
|
 |
jarud

|
Wysłany: 2015-05-24, 19:03
|
|
|
Najlepszy jest podobno własnoręcznie zrobiony ocet jabłkowy - ma mikroelementy i inne pożyteczne związki. Przepis na produkcję można znależć w internecie. Pozdrowienia JR |
|
|
|
 |
fotograf

|
Wysłany: 2015-05-24, 20:40
|
|
|
Ja używam ocet zwykły 10%, bo jestem leniwy.
Tzw. odstana, czyli przegotowana woda nie ma zbyt wiele zalet,
a) podczas gotowania wygotowujesz z niej rozpuszczony tlen
b) zmniejszasz ilość "kamienia" jedynie o połowę
c) tracisz czas
d) pH odstanej wody jest zawsze większe, niż kranówki, zobacz sam:
 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 13 |
|
|
|
 |
|
 |