Granat by Radek |
Autor |
Wiadomość |
mommy_b

|
Wysłany: 2010-07-09, 14:28
|
|
|
Macie panowie fantazję A tak serio to zazdroszczę Ci (tak pozytywnie takiego okazu, i to tak pięknie kwitnącego. |
|
|
|
 |
jozef 1952

|
Wysłany: 2010-07-09, 18:07
|
|
|
Trzydzieści lat temu Radku miałem to samo na mym drzewku. Owoce nie przypadły mi do gustu. Same pestki. Niestety. Kwiaty są piękne, przypominają od razu owoc. 1/2 kwiatka to już owoc!!! |
|
|
|
 |
Radek
.gif)
|
Wysłany: 2010-07-10, 22:41
|
|
|
Dziękuję Beato, miejsce na żarty też musi być.
Józefie, masz rację - nasion jest dużo, ale owoc jest mimo to smaczny. Kwiaty są przepiękne i tak jak mówisz widać od razu owoc. |
_________________ Nie zarejestrowałeś/aś się jeszcze? - nie zwlekaj! Zalogowany/na masz dostęp do fachowych porad osób uprawiających cytrusy. Dołącz do nas! Administrator www.naszecytrusy.pl/forum |
|
|
|
 |
Radek
.gif)
|
Wysłany: 2010-08-19, 22:13
|
|
|
Kwiaty na granacie już przekwitły. Zostawiłem cztery (4) owoce. Ciekawe jakie będą duże? Już są większe niż zeszłoroczny po dojrzeniu.
 |
_________________ Nie zarejestrowałeś/aś się jeszcze? - nie zwlekaj! Zalogowany/na masz dostęp do fachowych porad osób uprawiających cytrusy. Dołącz do nas! Administrator www.naszecytrusy.pl/forum |
|
|
|
 |
Magda_

|
Wysłany: 2010-08-20, 08:48
|
|
|
Czyli z tego wynika, iż im starsza roślina, tym owoce bardziej zbliżone do tych występujących w środowisku naturalnym. Piękny widok |
_________________ Pozdrawiam cieplutko
Magda vel mafa |
|
|
|
 |
Radek
.gif)
|
Wysłany: 2010-08-20, 13:25
|
|
|
Na pewno coś w tym jest. Roślina jest teraz silniejsza to i owoców jest więcej i są one większe. Jednakże owoce na tej roślinie nigdy nie będą tak duże jak np. te które kupujemy w sklepach, ponieważ jest to odmiana karłowa. |
|
|
|
 |
Radek
.gif)
|
Wysłany: 2010-11-19, 15:44
|
|
|
Już stracił prawie wszystkie liście:
 |
|
|
|
 |
Sebastian
.gif)

|
Wysłany: 2010-11-28, 15:19
|
|
|
Radek, zakosztowałeś już smaku granata |
_________________ Dołącz do Największego oficjalnego forum Cytrusowego w Polsce. - pytaj i pisz o swoich doświadczeniach na www.naszecytrusy.pl/forum/ . Admin. |
|
|
|
 |
Radek
.gif)
|
Wysłany: 2010-11-28, 19:26
|
|
|
Kosztowałem już owoców. Niestety żadne cuda: podobnie jak opisywał araukar owoce mają duże nasiona, a samego miąższu jest jak na lekarstwo. Do tego jest on bardzo kwaśny. Nie wspomnę już o tym, że posiadam odmianę karłową, więc owoc jakby było tego mało jest niewielki. Traktuję granat jako roślinę ozdobną ze względu na piękne kwiaty i ozdobne owoce.
Aktualnie granat jest w stanie bezlistnym na zimowaniu. Chyba z utęsknieniem wyczekuje wiosny, bo próbuje wypuszczać pojedyncze gałązki, ze względu na temperaturę wynoszącą na zimowisku 16°C. Do czasu nim wylądują tam cytrusy temperatura się już obniży do około 10°C, czyli warunki będą idealne. |
|
|
|
 |
kasia:P

|
Wysłany: 2011-05-14, 10:22
|
|
|
A co tam słychać u granata?
Jak sie miewa? kwitnie?
Czekamy na aktualizację |
_________________ Serdecznie pozdrawiam:) |
|
|
|
 |
Radek
.gif)
|
Wysłany: 2011-05-14, 20:36
|
|
|
Granat obudził się już, pierwsze listki ma za sobą. Nie kwitł jeszcze, nie posiada też pąków kwiatowych. Wszystko jest pod kontrolą. Fotki pojawią się niebawem we wszystkich moich tematach. Proszę o odrobinę cierpliwości. |
|
|
|
 |
Linty

|
Wysłany: 2011-05-15, 07:40
|
|
|
Radku i znowu wszyscy padniemy z wrażenia |
_________________ pozdrawiam Lidia
Zapraszam do obejrzenia moich kwiatków i nie tylko...na moim blogu |
|
|
|
 |
Radek
.gif)
|
Wysłany: 2011-05-15, 14:53
|
|
|
Oj, to nie jest taki sam efekt jak w zeszłym roku, gdy krzak był czerwony od kwiatów. Zbyt długo przetrzymywałem go na mrozie i przez to wolno rozpoczyna wzrost. Nie nawoziłem go do tej pory i listki są jasne, ale to powinno się zmienić. Teraz już wegetuje w pełni i nie ma ryzyka przenawożenia. |
|
|
|
 |
Radek
.gif)
|
Wysłany: 2011-05-30, 16:18
|
|
|
Narzekałem, narzekałem a tutaj proszę... nawet pąki kwiatowe są. Cierpliwość się opłaca, cierpliwość... haha.
 |
|
|
|
 |
Chrups

|
Wysłany: 2011-05-30, 18:14
|
|
|
Bardzo ładne drzewko, lada dzień obsypie cię czerwonymi kwiatami. Ale będzie pięknie |
_________________ Pozdrawiam, Chrups |
|
|
|
 |
|