Przesunięty przez: Mariusz_ 2013-11-03, 12:58 |
kawa doroty |
Autor |
Wiadomość |
dorota

|
Wysłany: 2009-09-17, 15:45 kawa doroty
|
|
|
Tak wygląda moja kawa wiem że ma za mało miejsca i że powinno się ją rozsadzić ale zrobię to dopiero na wiosnę. Czy może radzicie wcześniej?
Ma brązowe plamki na kilku liściach, nie wiem czy to coś groźnego czy po prostu moje koty robiły degustację
Mam ja od czerwca. Stoi jakieś 3 metry od okna, cały czas wypuszcza nowe listki.
 |
|
|
|
 |
dorota

|
Wysłany: 2009-09-20, 20:26
|
|
|
Ponawiam moje pytanie. Czy mogę kawę teraz rozsadzić czy muszę czekać do wiosny? Kiedy lepiej?
I do jednej doniczki włożyć jedna kawę czy więcej, np. 2-3? |
|
|
|
 |
Czarodziej [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-09-20, 20:59
|
|
|
Wstrzymaj się do wiosny, im więcej w doniczce tym lepiej bo wzajem,nie zapewniają sobie podwyższony poziom wilgotności. |
|
|
|
 |
dorota

|
Wysłany: 2009-09-20, 21:23
|
|
|
Tak też zrobię, dziękuje za rade |
|
|
|
 |
dorota

|
Wysłany: 2009-09-26, 14:54
|
|
|
Czytałam ostatnio że kawę nawozi się co 2 tygodnie, czy teraz na jesień i zimę tak samo? Czy zaprzestać nawożenia? |
|
|
|
 |
Sebastian
.gif)

|
Wysłany: 2009-09-26, 20:35
|
|
|
Zaprzestań nawożenia nawozem mineralnym, stosuj tylko biohumus. W okresie spoczynku który trwa od października do końca lutego zapewnij jej temp 15-20 stopni C |
_________________ Dołącz do Największego oficjalnego forum Cytrusowego w Polsce. - pytaj i pisz o swoich doświadczeniach na www.naszecytrusy.pl/forum/ . Admin. |
|
|
|
 |
dorota

|
Wysłany: 2009-10-30, 14:26
|
|
|
Co się dzieje z moją kawą? Brązowieją i żółkną liście podlewam ją raz w tygodniu tak aby woda pojawiła się na podstawce, zraszam codziennie. Temperatura w domu 20-23C. Podlewam ją wodą przegotowaną, odstaną z biohumusem.
 |
|
|
|
|
 |
Czarodziej [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-10-31, 01:05
|
|
|
W jakiej temp. ją trzymasz i kiedy ja przesadzałaś? jakie ma okno (światło) |
|
|
|
 |
dorota

|
Wysłany: 2009-10-31, 09:22
|
|
|
Temperatura wynosi około 20-23C. Przesadzana była w czerwcu ale nie wiem do jakiej ziemi. Wydaje mi się że do uniwersalnej - dostałam ją już przesadzoną. Stoi jakieś 3 metry od okna (wschodniego) |
|
|
|
 |
Czarodziej [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-10-31, 17:57
|
|
|
A jak z podlewaniem i wilgotnością powietrza? na pewno stoi zbyt daleko od światła. |
|
|
|
 |
dorota

|
Wysłany: 2009-10-31, 22:16
|
|
|
Wilgotność powietrza jak w bloku, pewnie niska, ale zraszam ją codziennie. Stoi w tym samym miejscu od czerwca i dobrze jej tam było, puszczała nowe listki, więc nie wiem czy za mało światła ale przeniosę ją bliżej okna. A podlewam ją raz w tygodniu przegotowaną wodą i odstaną z biohumusem. Te brzydkie liście oderwać czy zostawić? |
|
|
|
 |
Czarodziej [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-11-01, 07:43
|
|
|
Oberwij i do kosza. Kawę zaś dobrze by było postawić razem z podstawkiem na drugim większym podstawku wypełnionym stale mokrym keramzytem. |
|
|
|
 |
dorota

|
Wysłany: 2009-11-01, 12:01
|
|
|
Stoi już bliżej okna tylko że rano świeci na nią słońce przez firankę, ale też niedługo bo to okno wschodnie. Mam nadzieję że słońce jej nie zaszkodzi. Liście oberwę. Zastanawiam się czy nie kupić dla niej wody destylowanej? Może to by też jakoś jej pomogło? |
|
|
|
 |
Czarodziej [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-11-01, 18:31
|
|
|
Nie musisz jeśli podlewasz jak napisałaś wodą przegotowaną i odstaną. |
|
|
|
 |
dorota

|
Wysłany: 2009-11-13, 14:29
|
|
|
U mojej kawy nie widać żadnej poprawy. Liście cały czas żółkną i brązowieją i robią się takie miękkie takich jest coraz więcej i kawa coraz biedniej wygląda.
Stoi bliżej okna, zraszam ją codziennie, kaloryfer jest zakręcony i w pokoju panuje przyjemna temperatura 20C. Nie wiem co mam zrobić jeszcze?
W innych tematach czytałam, że przesadzanie też pomaga. Może i w moim przypadku coś da? |
|
|
|
|
 |
|