FAQFAQ  SzukajSzukaj ProfilProfil  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości  ZalogujZaloguj  RejestracjaRejestracja

Poprzedni temat «» Następny temat
Cytron -Magda_
Autor Wiadomość
Magda_ 

Wysłany: 2009-10-21, 18:50   Cytron -Magda_

Witajcie,

Oto i moja nowo nabyta Ręka Buddy. Sadzonka jeszcze malutka, ale wiosną jak dostanie słoneczka... :grin:

dyscan 

Wysłany: 2009-10-21, 18:54   

Teraz tylko pielęgnować...

Magda_ 

Wysłany: 2009-10-23, 19:45   

Niestety, zanim Cytron stanął na swoim docelowym, zimowym miejscu, fiknął kozła :roll: Wysypłała się część podłoża i ułamała jedna maluśka gałązka wyrastająca u nasady roślinki. Dzięki temu zdarzeniu zobaczyłam, że sadzonka ma bardzo ładnie rozrośniętą bryłę korzeniową, a małego pypcia wsadziłam obok, do tej samej doniczki. Pewnie nic z tego nie będzie, ale może... wiosną na pewno by wypuściła korzonki, niestety mamy późną jesień :cry:
Takie oto są moje początki pielęgnacji Ręki Buddy.

Magda_ 

Wysłany: 2009-12-04, 14:21   

Budda powoli budzi się do życia.

dyscan 

Wysłany: 2009-12-04, 15:44   

mafa, zerknij na zdjęcie, a następnie na roślinę i zobacz o co chodzi z tymi plamkami:

Magda_ 

Wysłany: 2009-12-04, 19:05   

Dyscan, to Ty się mnie, cytrusowego laika, pytasz co to jest :?: :lol: A skąd ja mam to wiedzieć :?: Wygląda jak mechaniczne uszkodzenia... może podczas wcześniejszych akrobacji, jak wykonywał salto z parapetu :?: Masz może jakieś inne podejrzenia :?:

CYTRUSAŁKA 

Wysłany: 2009-12-04, 19:08   

Mafa widzę, że u Ciebie już wiosna. :grin: Co się dzieje ze złamaną gałązką, żyje jeszcze?

Magda_ 

Wysłany: 2009-12-04, 19:12   

Niestety Cytrusałko, ślad wszelki po złamanej gałązce zaginął. Ale była ona tak malutka, że chyba cudem by było, gdyby się o tej porze roku ukorzeniła ukorzeniła... a szkoda :grin:

dyscan 

Wysłany: 2009-12-04, 19:14   

mafa, a i owszem mam - obejrzyj dokładnie roślinę i zobacz czy aby przypadkiem nie ma na niej jakiegoś szkodnika który raczy się jej liśćmi. Ślady mogą świadczyć właśnie o żerowaniu na niej szkodnika bądź też o brakach suplementów. Ale obstawiałbym raczej szkodnika chyba, że faktycznie są to skazy pochodzenia mechanicznego.

Magda_ 

Wysłany: 2009-12-05, 11:14   

Przeglądnęłam, ale oprócz śladowych ilości przędziorka (z którym cały czas walczę :lol: ) nic nie znalazłam. Przez krótki czas były miseczniki, ale chyba zbyt krótko, aby poczynić takie szkody :wink: Stawiam więc na uszkodzenia mechaniczne, ale nadal będę go codziennie kontrolować.

dyscan 

Wysłany: 2009-12-05, 11:33   

W takim razie pewnie te uszkodzenia liści powstały na skutek upadku. W takim razie teraz tylko czekać aż pąk się rozwinie i budda nabierze nowych zdrowych liści :)

Magda_ 

Wysłany: 2010-01-04, 13:17   

Budda jednak nie chciał poczekać na kalendarzową wiosnę :roll:

dorota 

Wysłany: 2010-01-04, 13:50   

Może lepiej tak niż miałby zacząć tracić liście ;) a do wiosny przecież już niedaleko i dzień coraz dłuższy (chyba od dzisiaj) :D

Magda_ 

Wysłany: 2010-01-04, 15:24   

Też tak uważam. Od "nowości" Budda zrzucił tylko jeden listek, a stoi koło limonki, która rzutowo zasypuje cały parapet :roll: Zobaczymy co będzie dalej...

Norbert 

Wysłany: 2010-01-04, 15:42   

Cytat:
Może lepiej tak niż miałby zacząć tracić liście ;) a do wiosny przecież już niedaleko i dzień coraz dłuższy (chyba od dzisiaj) :D

Roltf!;D Drobna pomyłka się wkradła - najdłuższa noc jest zazwyczaj 21-23 grudnia.

Cytat:
Od "nowości" Budda zrzucił tylko jeden listek

To może odeśle ci moją na odchowanie ? ;> Ja ze swoją mam ciągły survival :-(

Odpowiedz do tematu