Banany-4rafko4 |
Autor |
Wiadomość |
Nicegarden

|
Wysłany: 2010-02-10, 00:31
|
|
|
Rafko ja się bawię w wysiew bananów z nasionek i powiem Ci że jestem na etapie rezygnacji z nasion ,sprawa prosta-czekasz długo a później może się okazać ( jeśli wyrosną ) że złapie je zaraza jakaś,typu przędziorek albo inne tego typu dziadostwo .Ciężko w ogóle wyhodować z nasion bananki więc powodzenia życzę i cierpliwości,mnie się właśnie kończy...pierwszy wysiew w był późnym latem ,drugi w październiku ,trzeci w grudniu.Za pierwszym razem po miesiącu miałam trzy ładne banany ,a z kolejnych wysiewów lipa...pojemniczki stoją i robią za dekorację .Minęło już sporo czasu ..ale czytałam że są gatunki co kiełkują nawet do 12 miesięcy,wiec nadzieja matką głupich...nadal się łudzę że coś z nich wyrośnie.
Andres to ma bajkę nie ogród w pochmurne dni warto sobie jego banany i sagowce pooglądać od razu nastrój się poprawia .Przepiękne ma okazy .
Rafko powodzenia życzę . |
|
|
|
 |
4rafko4

|
Wysłany: 2010-02-12, 12:46
|
|
|
Dziś wstaję i spoglądam na moje rośliny i co widzę banany znów mają małe kiełki
zastanawiam się czy je usunąć i pozwolić aby większe lepiej rosły. |
|
|
|
 |
Nicegarden

|
Wysłany: 2010-03-03, 23:10
|
|
|
Piszesz o odrostach rośliny matki tak? |
|
|
|
 |
4rafko4

|
Wysłany: 2010-03-16, 19:11
|
|
|
Tak
Będe musiał zacząć je likwidować żeby te większe banany lepiej rosły. |
|
|
|
 |
jozef 1952

|
Wysłany: 2010-03-16, 20:21
|
|
|
Życzę powodzenia.Ja zastanawiałem się podczas uprawy bananów co bardziej szkodzi roślince - czy wycinanie młodych odrostów czy pozostawienie ich? Dzisiaj skłonny jestem twierdzić,że wycinanie odrostów bardziej szkodzi(i tak wyrastają a przy okazji ich usuwania uszkadza się system korzeniowy).Radzę pozostawić odrosty.W naturze właśnie w ten sposób one rosną. |
|
|
|
 |
Sansei

|
Wysłany: 2010-03-16, 21:27
|
|
|
Też bym był za pozostawieniem, jak w naturze |
_________________ Fanatyczny Fan Formuły 1 |
|
|
|
 |
4rafko4

|
Wysłany: 2010-03-17, 00:33
|
|
|
Moim zdaniem roślina traci siłę na wzrost tego odrostu i nie urośnie mi ona to sporych rozmiarów lecz mogę się mylić. |
|
|
|
 |
jozef 1952

|
Wysłany: 2010-03-17, 09:25
|
|
|
Też tak myślałem i wycinałem.Po wycięciu i tak będą pojawiać się nowe odrosty i wtedy dopiero będziesz męczył roślinę. Z tego powodu porzuciłem hodowlę bananów. |
|
|
|
 |
4rafko4

|
|
|
|
 |
dawidq8

|
Wysłany: 2010-03-27, 15:41
|
|
|
Czy ten duży kaktus na pierwszym zdjęciu to opuncja figowa |
|
|
|
 |
4rafko4

|
Wysłany: 2010-03-27, 16:12
|
|
|
Tak opuncja ale jeszcze mi nie kwitła a szkoda :neutral: |
|
|
|
|
 |
maksi-cytrus

|
Wysłany: 2010-12-14, 10:57
|
|
|
ja kupiłem nasiona bananów i nie wyszły kupiłem w plusie(jak jeszcze był) jednego rok temu a teraz mam koło 50 bananów |
_________________ z poważaniem maksi-cytrus |
|
|
|
 |
dorota

|
Wysłany: 2010-12-14, 17:31
|
|
|
maksi-cytrus, tyle piszesz o swoich bananach to załóż temat i pokaż nam je w końcu |
|
|
|
 |
maksi-cytrus

|
Wysłany: 2010-12-16, 16:31
|
|
|
dorotko pomyślę kiedyś |
_________________ z poważaniem maksi-cytrus |
|
|
|
 |
4rafko4

|
Wysłany: 2011-05-16, 17:44
|
|
|
Strasznie dawno mnie nie było powód wyjazd do Londynu , nie mogłem zabrać tutaj mojej kolekcji roślin ale tu też można cos kupić nawet wiecej niz w Polsce.
Z posadzonych nasionek nic nie wzeszlo a bardzo szkoda . W domu w Polsce zostal mi sie tylko jeden banan i jakoś daje rade.Zaczeło mi brakować cytrusów,więc gdzies tak z miesiac temu (gdzies tak kwiecień) kupiłem zielonego banana na próbe i ma sie dobrze, tydzien temu (8maj) byłem sobie na markecie kwiatowym ide ide a tu czerwony banan aż sie uśmiechnełem i odrazu wiedziałem ze go kupie,przypomina bardziej taką jagby palme niżeli banana oto fotki moich dwóch nabytków.
Mile widziane jakies komentarze i rady |
|
|
|
 |
|