Cycas revoluta lynn. |
Autor |
Wiadomość |
dorota

|
Wysłany: 2010-08-15, 15:21
|
|
|
Może one tak wolno rosną bo akurat będą krótkie i zwarte, czego Ci życzę |
|
|
|
 |
Sansei

|
Wysłany: 2010-08-15, 22:41
|
|
|
No nie wiem, czy to nie będą listki do likwidacji, nie chcę straszyć, niech nasz ekspert potwierdzi...chyba nie przelany? Czy to mogą być..... zapomniałem jak się nazywa ten drugi rodzaj liści? |
_________________ Fanatyczny Fan Formuły 1 |
|
|
|
 |
lynn

|
Wysłany: 2010-08-16, 14:06
|
|
|
Drugi rodzaj liści? Sagowiec ma dwa rodzaje liści? No to mnie teraz Sansei zaskoczyłeś.. Nie, na pewno nie jest przelany. Poszczególne listeczki zaczynają się rozwijać (od dołu). Czekamy zatem na odpowiedź eksperta. |
_________________ Sólo se vive una vez, pero si lo haces bien, una vez es suficiente. |
|
|
|
 |
Andres74

|
Wysłany: 2010-08-17, 09:18
|
|
|
Na razie jest dobrze |
|
|
|
 |
lynn

|
Wysłany: 2010-08-17, 12:06
|
|
|
Uff jest nadzieja.
Stan na dziś jest taki:
Wydaje mi się, że ten większy liść rośnie tylko swą górną częścią, a te listeczki, które ma na dole "pozostają" na swoich miejscach. Przez to chyba właśnie zaczęły się od siebie oddzielać. W dodatku (czego nie udało się uchwycić na zdjęciu) ma, dokładnie tak jak stare liście, takie malutkie wypustki "kolczaste" przy nasadzie liścia.
Kolejna aktualizacja, jak wrócę, za 10 dni. Mam nadzieję, że wtedy będzie już co oglądać |
_________________ Sólo se vive una vez, pero si lo haces bien, una vez es suficiente. |
|
|
|
|
 |
lynn

|
Wysłany: 2010-08-29, 12:43
|
|
|
Aktualizacja
Na pierwszy rzut oka niby nic..
..a po rozchyleniu liści widzimy dwa młodziaki, które pną się ku górze, nie przerastając jednak (jeszcze) tych starszych.
 |
|
|
|
 |
Sansei

|
Wysłany: 2010-08-29, 12:58
|
|
|
No to długaśne już na pewno nie będą |
|
|
|
 |
lynn

|
Wysłany: 2010-08-29, 12:59
|
|
|
Sansei, mam nadzieję. |
|
|
|
 |
Sebastian
.gif)

|
Wysłany: 2010-08-30, 10:43
|
|
|
No super liście dzięki wystarczającej ilości światła widać, będą takie jak powinny być |
_________________ Dołącz do Największego oficjalnego forum Cytrusowego w Polsce. - pytaj i pisz o swoich doświadczeniach na www.naszecytrusy.pl/forum/ . Admin. |
|
|
|
 |
lynn

|
Wysłany: 2010-09-01, 09:08
|
|
|
Oby tylko teraz, przez ostatnią deszczowo-jesienną pogodę, nie zabrakło im tego światła w końcowej fazie wzrostu.. Póki co mają się dobrze. |
|
|
|
 |
lynn

|
Wysłany: 2010-09-18, 10:36
|
|
|
Aktualizacja:
Z dedykacją dla Sebastiana, który jako pierwszy doradził przesadzenie przed zimą. Dziękuję
Jeden listek rozwinięty do końca, drugi jeszcze nie ale już widać, że żaden nie jest wydłużony. Tym samym mój Cycas ma 9 zwartych liści. |
|
|
|
 |
Sansei

|
Wysłany: 2010-09-18, 12:06
|
|
|
Pięknie! Tylko zazdrościć |
|
|
|
 |
dorota

|
Wysłany: 2010-09-18, 12:20
|
|
|
Naprawdę super to wygląda gratuluję |
|
|
|
 |
Sebastian
.gif)

|
Wysłany: 2010-09-21, 17:06
|
|
|
lynn napisał/a: | Z dedykacją dla Sebastiana, który jako pierwszy doradził przesadzenie przed zimą. Dziękuję
Jeden listek rozwinięty do końca, drugi jeszcze nie ale już widać, że żaden nie jest wydłużony. Tym samym mój Cycas ma 9 zwartych liści. |
Cieszę się, że mogłem pomóc |
_________________ Dołącz do Największego oficjalnego forum Cytrusowego w Polsce. - pytaj i pisz o swoich doświadczeniach na www.naszecytrusy.pl/forum/ . Admin. |
|
|
|
 |
|