Banan doroty |
Autor |
Wiadomość |
dorota

|
Wysłany: 2010-07-28, 15:23 Banan doroty
|
|
|
Dzisiaj w jednym z marketów zakupiłam banana. Doniczka w której rośnie jest przeraźliwie mała, więc jutro go przesadzę do nowej i dużo większej. Postawiłam go na balkonie i tam będzie stał do czasu aż się zrobi chłodno.
Banan posiada jeden odrost, jest on jeszcze za mały do tego żeby go odciąć i posadzić samodzielnie?
 |
|
|
|
|
 |
Mariusz_
.gif)

|
Wysłany: 2010-07-28, 15:29
|
|
|
Nic o odmianie nie napisali? |
_________________ www.naszecytrusy.pl/forum Największa profesjonalna baza danych o cytrusach w Polsce. Największa ilość fachowców/użytkowników posiadających doświadczenie w hodowli cytrusów. Admin |
|
|
|
 |
dorota

|
Wysłany: 2010-07-28, 15:36
|
|
|
Nie, po prostu bananowiec i że wyprodukowano w Polsce.
Jest podana strona producenta, ale mało na niej informacji |
|
|
|
 |
Ziomex2073

|
Wysłany: 2010-07-28, 20:19
|
|
|
Bardzo ładny bananowiec... Mam takiego samego... Też z biedronki |
|
|
|
 |
Mariusz_
.gif)

|
Wysłany: 2010-07-28, 20:22
|
|
|
No proszę w Polsce produkują bananowce. Jakiś wielki ten producent musi być (aby zatowarować wszystkie markety) albo jakiś klimat ma cieplejszy. |
_________________ www.naszecytrusy.pl/forum Największa profesjonalna baza danych o cytrusach w Polsce. Największa ilość fachowców/użytkowników posiadających doświadczenie w hodowli cytrusów. Admin |
|
|
|
 |
dorota

|
Wysłany: 2010-07-29, 18:33
|
|
|
Tak wygląda banan po przesadzeniu, dla porównania doniczka w której go kupiłam. O dziwo bryła korzeniowa nie była bardzo przerośnięta.
 |
|
|
|
 |
Sebastian
.gif)

|
Wysłany: 2010-07-29, 19:12
|
|
|
Dobrze, że przesadziłaś go do dużo większej doniczki. Banany mają silny i szybko rozwijający się system korzeniowy i dlatego powinny mieć dużo miejsca. Co z kolei zapewni im szybki i bujny wzrost, a w przyszłości na niektórych gatunkach mogą pojawić się kwiatostany z owocami. Czego Ci życzę |
_________________ Dołącz do Największego oficjalnego forum Cytrusowego w Polsce. - pytaj i pisz o swoich doświadczeniach na www.naszecytrusy.pl/forum/ . Admin. |
|
|
|
 |
jozef 1952

|
Wysłany: 2010-07-30, 09:10
|
|
|
W porównaniu do mego to maluszek. Może komuś się w końcu uda doczekać kwiatostanu??? |
|
|
|
 |
dorota

|
Wysłany: 2010-07-30, 12:25
|
|
|
Na razie maluszek jak najbardziej mi odpowiada ze względu na problem z miejscem dla roślin |
|
|
|
 |
dorota

|
Wysłany: 2010-08-25, 17:07
|
|
|
Banan rośnie bardzo ładnie, ale na "pniu" zauważyłam czarne przebarwienia. Czy powinnam się tym przejmować? Co to może być?
 |
|
|
|
 |
Radek
.gif)
|
Wysłany: 2010-08-25, 19:15
|
|
|
Nie przejmuj się tymi plamami. Pojawiają się bardzo często, szczerze mówiąc, to nie widziałem bananowca, który prędzej czy później ich nie będzie miał. |
_________________ Nie zarejestrowałeś/aś się jeszcze? - nie zwlekaj! Zalogowany/na masz dostęp do fachowych porad osób uprawiających cytrusy. Dołącz do nas! Administrator www.naszecytrusy.pl/forum |
|
|
|
 |
dorota

|
Wysłany: 2010-08-25, 20:27
|
|
|
Dziękuję, bo już się martwiłam że znowu jakiś grzyb... |
|
|
|
 |
dorota

|
Wysłany: 2010-09-12, 13:55
|
|
|
Kiedy najlepiej przenieść banana z balkonu do domu? Też powinien przejść okres aklimatyzacji? |
|
|
|
 |
Eugeniusz
.gif)

|
Wysłany: 2010-09-13, 22:26
|
|
|
Bananowca nie potrzeba aklimatyzować. Rośliny te lubią ciepło i dużą wilgotność w swoim otoczeniu, oraz światło. Jeżeli uda się zapewnić takie stanowisko to świetnie się czują. Często łazienka z dużym oknem lub kuchnia, jeżeli jest miejsce może doskonale spełnić te wymagania. Jak będzie suche powietrze to przędziorek prawie pewny. |
_________________ U nas pomoc bez opłat na wyciągnięcie ręki. www.naszecytrusy.pl- to największa baza wiedzy o roślinach cytrusowych w Polsce. Wszystkie informacje czekają na Ciebie. Twoje zainteresowania szybko staną się tutaj WIELKĄ pasją./ Admin |
|
|
|
 |
dorota

|
Wysłany: 2010-09-19, 16:19
|
|
|
Ponieważ nie mam łazienki z oknem pozostaje kuchnia, ale mam kuchenkę na gaz. Czy gaz może jakoś mu zaszkodzić? Inne kwiaty w kuchni dobrze się czują to może i jemu ten klimat dopisze? |
|
|
|
 |
|