Trifoliata - Magda_ |
Autor |
Wiadomość |
Magda_

|
Wysłany: 2010-08-03, 18:19 Trifoliata - Magda_
|
|
|
Jak już wczoraj obiecałam w temacie Imenoq'a przedstawiam Wam mojego Smoka. Kupiłam go wczesną wiosną, a raczej jeszcze zimą, w Sklepiku.
Wiosną Smok wypuścił śliczne młode listki, które jednak bardzo posmakowały przędziorkom. W kwietniu, w kiepskim stanie, drzewko wylądowało na dworze, gdzie zgubiło wszystkie liście Szczerze mówiąc spisałam go już na straty, aż tu raptem, jakiś miesiąc temu zaczęły się na nim pojawiać zielone punkciki. Wprawdzie przędziorki nadal nie odpuszczają, ale ja też nie
Flying Dragon dzisiaj
 |
_________________ Pozdrawiam cieplutko
Magda vel mafa |
|
|
|
 |
Sebastian
.gif)

|
Wysłany: 2010-08-03, 21:45
|
|
|
Widzę, że świeże powietrze zrobiło swoje, smok bardzo się rozrósł i zagęścił. Masz może już pomysł jak dalej go poprowadzisz krzak |
_________________ Dołącz do Największego oficjalnego forum Cytrusowego w Polsce. - pytaj i pisz o swoich doświadczeniach na www.naszecytrusy.pl/forum/ . Admin. |
|
|
|
 |
Magda_

|
Wysłany: 2010-08-03, 22:25
|
|
|
Tak, mam pomysł... na posadzenie go do gruntu Tylko troszkę się boję i na pewno jeszcze nie w tym roku. Wiesz, on mi się najbardziej podoba w stanie bezlistnym. Próbowałam ukorzenić sadzonki, żeby można było poeksperymentować, ale niestety nie udało się A nad pokrojem pomyślę zimą |
Magda vel mafa |
|
|
|
 |
Sebastian
.gif)

|
Wysłany: 2010-08-03, 22:33
|
|
|
Ja też mam zamiar posadzić właśnie do gruntu, ale zobaczę jak przezimuje tam zwykła trifoliata. Może na przyszły rok powędruje tam smok, by było im tam razem raźniej |
_________________ Dołącz do Największego oficjalnego forum Cytrusowego w Polsce. - pytaj i pisz o swoich doświadczeniach na www.naszecytrusy.pl/forum/ . Admin. |
|
|
|
 |
Magda_

|
Wysłany: 2010-08-04, 20:42
|
|
|
Ja bym jednak wolała posadzić w ogrodzie smocze dzieciątko, a mamusię pozostawić w doniczce. Za rok znów spróbuję szczęścia w ukorzenianiu |
Magda vel mafa |
|
|
|
 |
Sebastian
.gif)

|
Wysłany: 2010-08-04, 20:50
|
|
|
Pewnie, zawsze trzeba próbować, a za którymś razem w końcu się nam uda. Czego Tobie życzę |
|
|
|
 |
Imenoq

|
Wysłany: 2010-08-05, 11:15
|
|
|
A próbowałaś sadzonek z odrostów czy starszych gałęzi? Bo widzę że i u Ciebie takie od dołu wypuszcza. |
_________________ Pozdrawiam
Grzegorz.W |
|
|
|
|
 |
Magda_

|
Wysłany: 2010-08-05, 19:34
|
|
|
Sebastian, pewno, że będę próbować... chyba, ze uda mi się namówić na ten proceder pewnego forumowicza
Grzegorzu, obcięłam najniższą gałązkę, która już była w momencie zakupu. Sądząc jednak po kolorze kory, była ona dość młoda. |
Magda vel mafa |
|
|
|
 |
Sebastian
.gif)

|
Wysłany: 2010-08-06, 10:13
|
|
|
mafa napisał/a: | Sebastian, pewno, że będę próbować... chyba, ze uda mi się namówić na ten proceder pewnego forumowicza |
Hmm... nawet wiem, o którego Ci chodzi |
|
|
|
 |
jozef 1952

|
Wysłany: 2010-08-06, 13:57 Trifoliata-Mafa.
|
|
|
Sebastian napisał/a: | mafa napisał/a: | Sebastian, pewno, że będę próbować... chyba, ze uda mi się namówić na ten proceder pewnego forumowicza |
Hmm... nawet wiem, o którego Ci chodzi |
Byłbym niezmiernie szczęśliwy gdyby to chodziło o mnie (nie ma to jak skromność Józka ). |
|
|
|
 |
Sebastian
.gif)

|
Wysłany: 2010-08-06, 19:35
|
|
|
Ja miałem na myśli Ciebie Józku Pytanie czy Mafa też |
|
|
|
 |
Magda_

|
Wysłany: 2010-08-06, 21:09
|
|
|
No patrzcie, jaka jednomyślność panuje na tym forum To zakrawa niemalże na telepatię |
Magda vel mafa |
|
|
|
 |
Sebastian
.gif)

|
Wysłany: 2010-08-06, 21:56
|
|
|
Coś w tym chyba musi być |
|
|
|
 |
jozef 1952

|
Wysłany: 2010-08-07, 08:08
|
|
|
Kochana Mafciu. Ukorzeniam wszystko co się da |
|
|
|
 |
jozef 1952

|
Wysłany: 2010-08-12, 00:13 Trifoliata Mafa
|
|
|
Mafciu ciekawe czy się uda. W jednym pojemniku większe gałązki w drugim mniejsze. Przy ukorzenianiu Trifoliaty od Krysi małe gałązki tylko się ukorzeniały. Niektóre siedzą jeszcze bez korzeni od lutego.
 |
|
|
|
 |
|