Granat araukar |
Autor |
Wiadomość |
ewica65

|
Wysłany: 2011-04-25, 19:39
|
|
|
Łeeee... No to spoko! Wcale nie masz opóźnionego w rozwoju granatka! Ma bardzo ładne błyszczące, zdrowe listki. Widać, że zadbana roślinka. Mój przed blokiem to taka sirota. Nikt o niego nie dba, nawet zimą wisiały na nim poczerniałe owoce od zeszłego sezonu.
Nawet nie wiem, czy nasi blokowi ogrodnicy to go przystrzygają czy nie... Nigdy ich przy tym nie widziałam... |
_________________ ewica65-roślinkowy świeżaczek |
|
|
|
 |
araukar

|
Wysłany: 2011-05-03, 19:33
|
|
|
Zdjęcia z dzisiaj . Co prawda na zewnątrz namiotu jest biało i zimowo , ale wewnątrz raczej zimy nie widać . Na roślinie jest zawiązanyych niezliczona ilość pąków kwiatowych . W zeszłym sezonie było podobnie , ale ile kwiatów zostanie zapylonych tego nie wie nikt.
Uploaded with ImageShack.us |
|
|
|
 |
Chrups

|
Wysłany: 2011-05-03, 22:03
|
|
|
Wygląda na mocne i duże drzewko Super się prezentuje. |
_________________ Pozdrawiam, Chrups |
|
|
|
 |
araukar

|
Wysłany: 2011-05-15, 09:57
|
|
|
Witam
Granat powoli wchodzi w fazę kwitnienia . . W tym sezonie pierwszy kwiat otworzył się 10 maja .Te pierwsze kwiaty są umiejscowione tuż przy zeszłorocznym zdrewniałym pędzie Są to kwiaty płonne nie posiadające dobrze wykształconego słupka . Natomiast drugi typ kwiatów z których mogą zawiązać się owoce zawsze powstaje na świeżych tegorocznych pędach . Zawsze zastanawia mnie ,po co drzewku tyle kwiatów . Jak by nie było jest to duży wysiłek wykształcić kilkaset dużych mięsistych kwiatów . Finałem jest kilka lub kilkanaście owoców . Mój w zeszłym sezonie miał tylko jednego ( jest awatorem pod moim nickiem).
Gałązka z tegorocznego przyrostu z pączkami kwiatowymi z których mogą powstać owoce
Uploaded with ImageShack.us
Kwiat płonny który po przekwitnięciu opada .
|
|
|
|
 |
Radek
.gif)
|
Wysłany: 2011-05-15, 15:33
|
|
|
Robi wrażenie! Gratuluję. Wiele roślin wytwarza ogrom kwiatów z których powstaje niewiele owoców. Tego chyba nie da się do końca wyjaśnić. Ja natomiast jestem ciekaw czy da się zaszczepić granat z sukcesem w naszych warunkach? I czy taka roślina ma szanse ma normalny wzrost? |
_________________ Nie zarejestrowałeś/aś się jeszcze? - nie zwlekaj! Zalogowany/na masz dostęp do fachowych porad osób uprawiających cytrusy. Dołącz do nas! Administrator www.naszecytrusy.pl/forum |
|
|
|
 |
araukar

|
Wysłany: 2011-05-21, 15:38
|
|
|
Drzewko jest coraz większe . W tym sezonie ma juz około 40 do 50 centymetrowe nowe odrosty , masę pąków kwiatowych i tylko czekać na zawiązki owoców.
|
|
|
 |
mariusz11

|
Wysłany: 2011-05-21, 19:54
|
|
|
Jest co podziwiać |
|
|
|
 |
pysia

|
Wysłany: 2011-05-21, 19:57
|
|
|
To fakt piękny jest Mój przystopował i za krótko przycięty w tym roku. W przyszłym się poprawie. Czym go zasilasz? |
|
|
|
 |
kasia:P

|
Wysłany: 2011-05-22, 14:33
|
|
|
Ślicznego masz tego granata
Tylko pozazdrościć |
_________________ Serdecznie pozdrawiam:) |
|
|
|
 |
Marcin09

|
Wysłany: 2011-05-23, 14:44
|
|
|
gratulacje cennego okazu |
|
|
|
 |
Chrups

|
Wysłany: 2011-05-24, 13:40
|
|
|
Śliczne drzewko. Super mieć takiego wielkiego granata |
|
|
|
 |
araukar

|
Wysłany: 2011-06-04, 11:53
|
|
|
Mała aktualizacja .
To nie jest jeszcze apogeum kwitnienia . Szczyt przypadnie na połowę czerwca
|
|
|
 |
Chrups

|
Wysłany: 2011-06-04, 11:59
|
|
|
Czy kwiaty granatu wydają tak samo intensywny zapach, jak u cytrusów? |
|
|
|
 |
araukar

|
Wysłany: 2011-06-04, 12:13
|
|
|
Kolego Chrups kwiaty granatu praktycznie nie pachną wcale . Po ich roztarciu wręcz śmierdzą takim mysim zapachem zresztą liście po podobnym zabiegu też wydzielaja taki nieprzyjemny smrodek .Suma sumarum mimo smrodku roślina jest generalnie w całości lecznicza. |
|
|
|
 |
bobson79

|
Wysłany: 2012-03-27, 17:53
|
|
|
araukar, co tam u granatu? Dawno nie aktualizowane. Działo się coś ciekawego przez ten czas? |
_________________ Po prostu tak |
|
|
|
 |
|