Cycas araukar |
Autor |
Wiadomość |
Sansei

|
Wysłany: 2011-03-19, 12:21
|
|
|
Tak pytam, bo mam skrajne informacje odnośnie jego podlewania i nie wiem co robić, od takich, że traktować niemal jak kaktusa, po takie jak np. od Ciebie by było stale wilgotne podłoże i nie wiem, by nie zmarnować roślinki, po prostu głupieje, można to jakoś podeprzeć jakimiś dobrymi książkami czy wiarygodnymi źródłami (sorki za niedowierzanie ale to przez te skrajności nawet w poradniku w naszym dziale jest by podlewać co 10 dni). A może jeszcze, czy podlewać przegotowaną wodą czy może być twarda woda z kranu - mam jedną z lepszych wód w kraju
Pięknie rośnie, nie obracasz go? |
_________________ Fanatyczny Fan Formuły 1 |
|
|
|
|
 |
araukar

|
Wysłany: 2011-03-19, 13:07
|
|
|
Podlewam odstaną wodą z kranu ( mamy twardą zasadową wapienną wodę). Nie uważam się za eksperta w uprawie tej rośliny więc nie będę autorytatywnie doradzał lub odradzał , ale jeżeli ktoś pisze w poradniku żeby podlewać co 10 dni to po prostu nie wie co pisze , albo bezmyślnie przepisuje czyjeś głupoty . Wyobaź sobie swoją roślinę w okresie zimowym trzymaną na parapecie pod którym buzuje non stop kaloryfer . Już po trzech dniach masz bryłę korzeniową wysuszoną na wiór . Wiecej polegaj na swojej intuicji . Jeżeli masz dobrze zdrenowaną doniczkę to nie powinieneś się niczego obawiać w kwestii przelania rośliny . |
|
|
|
 |
Sansei

|
Wysłany: 2011-03-19, 15:46
|
|
|
Wydaje mi się, że mam dobrze zdrenowana, cykas nie stoi blisko kaloryfera... cóż ogólnie mam tendencję do przelewania, ale pomyślę, może większe podlewanie rzadziej a co hmm co drugi dzień takie małe, takie bardziej nawilżające wierzchnie warstwy? |
|
|
|
 |
araukar

|
Wysłany: 2011-04-10, 18:45
|
|
|
Witam
Mój cykas już ukształtował ostatecznie pięterko nowo wypuszczonych tegorocznych liści . Liście zesztywniały i osiągnęły ostateczną wielkość . Chyba przesadziłem trochę z odżywkami ponieważ liście są nieproporcjonalnie duże do tych z ubiegłego sezonu , ( proszę nie mylić z liśćmi wybiegniętymi z luźnym układem poszczególnych listków)
Uploaded with ImageShack.us |
|
|
|
 |
Sansei

|
Wysłany: 2011-04-10, 19:11
|
|
|
Zazdroszczę, piękny.. ja codziennie oglądam swego ale jeszcze nic nie widać. Twój jest piękny no i sama kłodzina jaka dorodna |
|
|
|
 |
dorota

|
Wysłany: 2011-04-11, 15:57
|
|
|
Masz rację Sansei, że jest piękny. Ja też do mojego zaglądam i nic nie widać...
araukar, a może Twój cycas wypuści kolejne liście latem, tego Ci życzę |
|
|
|
 |
araukar

|
Wysłany: 2011-05-08, 09:32
|
|
|
Witam
Od wczoraj mój cykas stoi na wolnym powietrzu . Rano był co prawda delikatny przymrozek ,taki minus pół stopnia Celsjusza , ale cykasa przygotowałem na takie niespodzianki . Mianowicie od 2 tygodni trzymałem go w namiocie foliowym gdzie warunki termiczne w czasie dnia są dobre , ale niestety nad ranem po wypromieniowaniu ciepła temperatura jest niemalże identyczna jak na zewnątrz namiotu .
|
|
|
 |
araukar

|
Wysłany: 2011-06-05, 13:39
|
|
|
Roiślina na wolnym powietrzu czuje się wyśmienicie nic tylko czekać na nowe lipcowo sierpniowe pięterko nowych liści .
|
|
|
 |
kasia:P

|
Wysłany: 2011-06-05, 14:09
|
|
|
Ale ładny cycas i jakie ma śliczne liście |
_________________ Serdecznie pozdrawiam:) |
|
|
|
 |
Sansei

|
Wysłany: 2011-06-05, 21:30
|
|
|
Ehh pięknie.... |
|
|
|
 |
araukar

|
Wysłany: 2012-01-07, 11:32
|
|
|
Dzisiaj przesadziłem swojego cykasa do wiekszej doniczki ( 33 cm średnicy na górze). Roślinę trzymam jeszcze w garażu gospodarczym gdzie utrzymują się temperatury od plus 1 do plus 7 stopni Celsjusza .
|
|
|
|
 |
Mariusz_
.gif)

|
Wysłany: 2012-01-07, 12:18
|
|
|
Piękny, tylko patrzeć jak będzie wyglądał tak:
Uploaded with ImageShack.us
Swoją drogą ciekawe ile lat potrzeba aby mieć taki okazik. Twój ile ma lat? |
_________________ www.naszecytrusy.pl/forum Największa profesjonalna baza danych o cytrusach w Polsce. Największa ilość fachowców/użytkowników posiadających doświadczenie w hodowli cytrusów. Admin |
|
|
|
 |
Sansei

|
Wysłany: 2012-01-07, 14:20
|
|
|
Piękne!
A to nie za chłodno w tym garażu? |
|
|
|
 |
araukar

|
Wysłany: 2012-01-07, 16:39
|
|
|
Ten ze zdjęcia może mieć nie więcej jak 10 do 13 lat. Sansei cykasy w swoim naturalnym środowisku właśnie w takiej temperaturze zimują . Ja zawsze staram się zapewnic swoim podopiecznym warunki podobne lub przybliżone do tych w jakich rosną w swojej ojczyźnie .To że nam się wydaje ,że ich egzotyczny wygląd nie pasuje do naszych stereotypów nie świadczy o tym iż potrafią wytrzymywać temperatury o wiele niższe od tych jakie panują w
naszych mieszkaniach .
Mój jes u mnie dopiero dwa sezony , a jak tafił do mnie to była z niego maleńka trzy listna bidulka .jak znajdę zdjęcie to wkleję , ale chyba w tym temacie wyżej we wcześniejszych postach jego zjęcie z czasów juwenalnych już jest. |
|
|
|
|
 |
Mariusz_
.gif)

|
Wysłany: 2012-01-07, 16:47
|
|
|
Trochę długo te pięterka rosną. |
_________________ www.naszecytrusy.pl/forum Największa profesjonalna baza danych o cytrusach w Polsce. Największa ilość fachowców/użytkowników posiadających doświadczenie w hodowli cytrusów. Admin |
|
|
|
 |
|