Cytron Ręka Buddy Kamilozord |
Autor |
Wiadomość |
Kamilozord

|
Wysłany: 2013-06-26, 19:20 Cytron Ręka Buddy Kamilozord
|
|
|
Witam,
Przedstawiam swojego cytronka, spostrzegawcze oko powinno dostrzec skąd go mam (dziękuję jeszcze raz tej osobie)
Puki co wypuszcza same pączki kwiatowe.
Pozdrawiam, Kamilozord |
_________________ Zagłosuj na NASZE forum klikając w linki: Strony o roślinach oraz Strony o kwiatach --> |
|
|
|
 |
makromark

|
Wysłany: 2013-06-26, 20:11
|
|
|
Proponuję przejść na Buddyzm gdyż nie dość że cytrusy uzależniają to mogą być jeszcze traktowane jak religia. A na pewno wymagają koncelebrowania.Gratulacje
|
_________________ fan cytrusowy |
|
|
|
 |
rupert33

|
Wysłany: 2013-06-27, 09:24
|
|
|
Widzę, że schemat podobny jak z tymi dwiema, które są u mnie: długo nic --> potem kwiatki --> zawiązana mała łapka --> łapka opada --> aż w końcu nowe pędy. Mam nadzieje, że tak to też będzie u Ciebie czego ci życzę powodzenia. No i wiem, że raczej lubisz kompaktowy pokrój roślinek więc może jakieś ukorzenianie albo szczepienie chyba, że zostawisz na długiej nodze |
|
|
|
 |
Kamilozord

|
Wysłany: 2013-06-27, 09:31
|
|
|
Zobaczę jak będzie postępował jego rozwój z racji że na parapetach ograniczone mam miejsce zawsze mogę go poprowadzić jednak w drzewko a później będzie towarzyszył wielogatunkowcowi na balkonie |
_________________ Zagłosuj na NASZE forum klikając w linki: Strony o roślinach oraz Strony o kwiatach --> |
|
|
|
 |
rupert33

|
Wysłany: 2013-06-27, 09:38
|
|
|
Możliwości jest sporo. Zapomniałem dodać, że na dwóch pozostałych opadły wszystkie listki. Ta jako jedyna zostawiła sporo młodych. |
|
|
|
 |
Kamilozord

|
Wysłany: 2013-10-04, 14:05
|
|
|
Witam,
Dzisiaj buddasek prezentuje się tak:
Pozdrawiam, Kamilozord |
|
|
|
 |
macko12344

|
Wysłany: 2013-10-04, 14:16
|
|
|
W niezłej kondycji jest. Urósł trochę, nie? |
|
|
|
 |
Kamilozord

|
Wysłany: 2013-10-04, 19:01
|
|
|
Podrósł i to dość sporo, podczas upałów poparzyło mu liście - te które widać w poście z końca czerwca, - większość z nich albo już została usunięta albo sama spadła, reszta to nowe listki z nowych gałązek. |
|
|
|
 |
Magda_

|
Wysłany: 2013-10-04, 19:07
|
|
|
No własnie zauważyłam, że listki poparzone słońcem. Co roku miałam ten sam problem, aż do momentu kiedy zaczęłam trzymać buddaska latem w cieniu... on chyba baaardzo nie lubi słonka |
_________________ Pozdrawiam cieplutko
Magda vel mafa |
|
|
|
 |
rupert33

|
Wysłany: 2013-10-04, 19:24
|
|
|
Ale gałązek popuszczał super. Mafa te listki u mnie też takie się robią myślisz, że to od słońca? |
|
|
|
 |
Magda_

|
Wysłany: 2013-10-04, 19:56
|
|
|
Nie myślę, wiem na pewno |
Magda vel mafa |
|
|
|
 |
rupert33

|
Wysłany: 2013-10-04, 20:13
|
|
|
Myślisz, że u mnie na północnym oknie i przy tak małej ilości słońca w ciągu ostatnich 3 tygodni poparzyło buddaskowi listki? |
|
|
|
 |
Magda_

|
Wysłany: 2013-10-04, 20:15
|
|
|
Rupert, już lecę do Twojego buddaska |
Magda vel mafa |
|
|
|
 |
rupert33

|
Wysłany: 2013-10-18, 10:47
|
|
|
Mafka tak się zastanawiam, troszkę tez poczytałem, może faktycznie ten konkretnie cytron nie lubi bezpośrednich promieni słonecznych. Ale np u rrradziaaa widziałem foty gdzie buddas stał w pełni słońca i nie było śladu podsychania obrzeży liści (no chyba, że do sesji fotograficznej wystawił go na słoneczko). Może po prostu trzeba go przestawić w lekko zacienione miejsce, gdzie dociera do niego światło rozproszone. |
_________________ Zagłosuj na NASZE forum
 |
|
|
|
 |
rrradziuuu

|
Wysłany: 2013-10-18, 10:57
|
|
|
Tak, u mnie stały w pełnym słońcu Jak narazie (puk,puk) nie miałem żadnych problemów z tym cytrusem |
|
|
|
 |
|