Storczyki, bromelie, itp - Mika |
Autor |
Wiadomość |
Mika

|
Wysłany: 2013-09-09, 12:54 Storczyki, bromelie, itp - Mika
|
|
|
Na wstępie dziękuję Administracji i Józiowi, za utworzenie osobnego działu o storczykach. Józiowi dlatego, że wczoraj go prosiłam żeby to załatwił . Zawsze to lepiej mieć zgromadzone takie tematy w jednym miejscu niż szukać po wielu stronach w ogólnym dziale postów na temat storczyków innych użytkowników. Fajnie by było gdybyście w tym dziale pokazywali nie tylko storczyki ale także bromeliowce, tilandsie i wszystko to co nadaje się do stworzenia orchidarium.
Ja mam dość dużo storczyków w swojej kolekcji. W tej chwili kilka kwitnie, część jest wystawiona do ogródka i zakwitną dopiero późną jesienią. W każdym bądź razie będę aktualizować temat.
To co w tej chwili kwitnie i mam zrobione fotki .
Tu są dwie Catleye, które kupiła mi Monisia z przeceny .
A tu moje mini orchidarium. W planie mam zabudowanie ściany w pokoju i zrobienie orchidarium o którym marzę .
 |
_________________ Aby poczuć słodycz życia, trzeba najpierw spróbować jego gorzkiej części. |
|
|
|
 |
suzuno

|
Wysłany: 2013-09-09, 13:07
|
|
|
Masz przepiękne orchidarium nawet jeśli malutkie. Nie mogę sobie wyobrazić dużego skoro mini zachwyca oczy . |
_________________ Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Lumia

|
Wysłany: 2013-09-09, 13:17
|
|
|
Piękne Krysiu. |
_________________ Pozdrawiam serdecznie Gość |
|
|
|
 |
Mika

|
Wysłany: 2013-09-09, 18:37
|
|
|
Cieszę się że Wam się podoba .
Monika, ja już to widzę . Długie na 4 m, pod sam sufit, odpowiednio oświetlone. Konary do tego już leżą i czekają. W centrum ogrodniczym oglądałam odpowiednie kamienie - ale bajer. Wszystkie storczyki miała bym zgrupowane w jednym miejscu. Do tego jakiś malutki wodospadzik i ..............żabki. |
_________________ Aby poczuć słodycz życia, trzeba najpierw spróbować jego gorzkiej części. |
|
|
|
 |
Lumia

|
Wysłany: 2013-09-09, 20:07
|
|
|
A przy żabkach - zaskroniec i jeszcze ktoś |
|
|
|
 |
Mika

|
Wysłany: 2013-09-09, 20:46
|
|
|
Ciekawe kto . |
|
|
|
 |
Mika

|
Wysłany: 2013-09-11, 16:24
|
|
|
A to moja waniliowa firanka Czekam z niecierpliwością, kiedy mi wreszcie zakwitnie.
 |
|
|
|
 |
Lumia

|
Wysłany: 2013-09-11, 17:11
|
|
|
Niedługo nie będzie miejsca dla Ciebie w domu |
|
|
|
 |
Mika

|
Wysłany: 2013-09-11, 17:19
|
|
|
Józiu, pomieścimy się , a jak nie, to będę spała na stojąco.....hahaha. |
|
|
|
 |
marcin964

|
Wysłany: 2013-09-11, 18:33
|
|
|
Jak zakwitnie będziesz je musiała sama ją zapylić .Z tego co pamiętam jest tylko jeden gatunek pszczół,które potrafią zapylić wanilię.Jak długo ona już u ciebie rośnie i gdzie ją kupiłaś |
|
|
|
 |
Mika

|
Wysłany: 2013-09-11, 18:41
|
|
|
Żebym to ja wiedziała. Pewnie ze sklepu albo z Allegro. Rośnie u mnie już 4 lata.W sumie to są dwie, z jednej strony zwykła a drugiej strony rośnie variegata. Wiem że w razie kwitnienia będę musiała ją zapylić, alee....mam już w tym wprawę bo ostatnio zapylałam hibiskusy. |
|
|
|
 |
marcin964

|
Wysłany: 2013-09-11, 18:43
|
|
|
Kiedyś widziałem jak zapyla się wanilię na Madagaskarze,w telewizji to leciało,chyba w Wojciechu Cejrowskim |
|
|
|
 |
Mika

|
Wysłany: 2013-09-11, 18:46
|
|
|
Ja też oglądam takie programy. Można coś tam zawsze podpatrzeć. |
|
|
|
 |
marcin964

|
Wysłany: 2013-09-12, 15:58
|
|
|
Kwiaty wanilii rozkwitają tylko na jeden dzień więc trzeba się spieszyć z zapyleniem.Życzę Ci aby roślina szybko zakwitła .Tu znalazłem ten odcinek o którym pisałem :
https://www.youtube.com/w...EI_tEw86s#t=107 |
|
|
|
 |
Mika

|
Wysłany: 2013-09-12, 18:58
|
|
|
Jak tylko zakwitnie to będę wiedziała bo mam ją w zasięgu wzroku.
Dzięki za filmik , z miłą chęcią jeszcze sobie go obejrzę. |
|
|
|
 |
|