Cytrony - Józefina |
Autor |
Wiadomość |
Józefina

|
Wysłany: 2013-10-30, 20:20 Cytrony - Józefina
|
|
|
Dotarł do mnie dziś cytrus-niespodzianka, cytrus-zagadka. Jest to rekompensata od Michała za złamaną gałązkę u chinotto (jeszcze raz wielkie dzięki, Michał).
Na zawieszce-świadectwie jakiejś stacji fitosanitarnej widnieje nazwa "Citrus limonmedica". Padały już podejrzenia, że to ładniejsza nazwa naszej poczciwej skierniewickiej, ale sami spójrzcie TUTAJ i porównajcie. Moim zdaniem, to co innego. Liście są duże, szerokie (największe o wymiarach około 11 na 8 cm), wszystkie zaokrąglone na końcach. Petiole niezbyt duże - największą widać na zdjęciu. Kolce rozmaite, od całkiem małych po długie na ponad 2 cm - trochę poszarpały listki. Skórka na owocach dość gładka i grubsza niż na mojej skierniewickiej. Pestek dość sporo, ale skierniewicka miała więcej. Tylko nie myślcie, że zerwałam ten owoc! Jeden spadł w transporcie, pozostałe dwa wiszą. Miejsca szczepienia nie widzę, więc chyba rozmnażany wegetatywnie. A zresztą, co ja będę więcej gadać - popatrzcie na fotki.
 |
|
|
|
|
 |
Painkiler

|
|
|
|
 |
Magda_

|
Wysłany: 2013-10-30, 20:31
|
|
|
Jak mogłaś tak brutalnie przeciachać pestki
Aż poszłam zobaczyć moją Skierniewicką. Największe liście mają 12 x 8 cm, ale kształt zupełnie inny. To na pewno nie ona!
A swoją drogą piękna rekompensata |
_________________ Pozdrawiam cieplutko
Magda vel mafa |
|
|
|
 |
Józefina

|
Wysłany: 2013-10-30, 20:47
|
|
|
Painkiler, jeśli już, to najbardziej mi pod ten drugi link podpada.
Na stronie producenta, którego podała Nienajmłodsza http://www.vivainannini.c...arieta/?lang=en widnieje taka pozycja:
C. LIMONMEDICA (LIMONE CEDRATO), ale fotka jest przy niej taka mała, że nic nie widzę, a powiększyć się nie da. Nie mówiąc o tym, że to co widać na niej, w ogóle mi nie pasuje. W sklepiku Michała też widnieje ta zagadka pod nazwą "cedrat".
Mafciu, pestek nieprzeciętych jest jeszcze sporo. Poza tym ten owocek niedojrzały - takie niedorobione mam siać |
|
|
|
 |
Magda_

|
Wysłany: 2013-10-30, 20:55
|
|
|
Spróbować zawsze można Może wyjść coś fajnego |
Magda vel mafa |
|
|
|
 |
Józefina

|
Wysłany: 2013-10-30, 22:06
|
|
|
Ale mnie podpuściłaś. I pewnie teraz wsadzę kilka do ziemi.
Ciągle za to zastanawiam się, czy w dobrym dziale umieściłam tego cedrata (bo chyba ostatecznie przy takiej nazwie zostanę). Zostawić w cytronach? Niby w podtytule jest "cedro", więc jakoś tak podobnie Czy do hybryd zaliczyć? |
|
|
|
 |
Magda_

|
Wysłany: 2013-10-30, 22:11
|
|
|
W takich przypadkach zawsze mam problem. Ale idąc tym tropem, musielibyśmy wszystkie Skierniewickie przenieść do 'Hybryd' i w innych działach też by się sporo takich znalazło i... powstałby niezły bajłagan Zostawmy lepiej, jak jest |
Magda vel mafa |
|
|
|
 |
Painkiler

|
Wysłany: 2013-10-30, 22:11
|
|
|
Jest dobrze, inaczej trzeba by było wszystkie skierniewickie poprzenosić też do hybryd |
_________________ Zagłosuj na nasze forum!
 |
|
|
|
 |
Mariusz_
.gif)

|
Wysłany: 2013-10-30, 22:13
|
|
|
I tak jak Madzia pisze większość obecnych cytrusów to są hybrydy. |
_________________ www.naszecytrusy.pl/forum Największa profesjonalna baza danych o cytrusach w Polsce. Największa ilość fachowców/użytkowników posiadających doświadczenie w hodowli cytrusów. Admin |
|
|
|
 |
Nienajmłodsza

|
Wysłany: 2013-10-30, 22:25
|
|
|
Jeśli wpiszemy "limonimedica" (bo widzę, że częściej występuje ta nazwa z "i", to wyskoczy nam dużo więcej stron. Jedna z nich:
http://www.exotickerostli...monimedica.html
pokazuje nam jak różne są to rośliny (na dole strony, po kliknięciu na jedną z nazw, rozwija się opis rośliny, często wraz z jej zdjęciem). Twoja jest najbardziej podobna do "Nine pounder" |
_________________ Wiedzmowata |
|
|
|
 |
Matt

|
Wysłany: 2013-10-31, 02:45
|
|
|
Nienajmłodsza- patrząc i porównując zdjęcia z Twojego linku prawie na każdym zdjęciu znajduję podobieństwa i różnice w stosunku do zdjęć Józefiny. Najbardziej mylne wydają się być liście u Józefiny. Czy to możliwe że później zrobią się jeszcze inne? tzn np się wydłużą? myślę tutaj o wieku rośliny.
Identyfikowałbym na razie go po owocu i wykluczyłbym wówczas "Nine pauder", chociaż tam rzeczywiście liście byłyby całkiem podobne.
Ale masz piękną zagadkę Józefino Gratki |
_________________ Pozdrawiam
Matt |
|
|
|
 |
Józefina

|
Wysłany: 2013-11-01, 13:34
|
|
|
Dziś pierwszy raz w życiu stwierdziłam minus posiadania męża, który w święta robi śniadanie...
Owoc cedrata, po rozkrojeniu i obfotografowaniu, włożyłam do lodówki z zamiarem zajęcia się nim i jego nasionami właśnie dziś, przy okazji wolnego dnia. A dziś mój cudowny małżonek mojego cudownego cedrata starannie pokroił na cienkie plasterki i wrzucił do gorącej herbaty
Niepociętych uchowało się kilka pestek zaledwie, głównie takich mało wyrośniętych, ale czy w ogóle jest sens próbować wsadzać do ziemi takie zaparzone?
Aha, jeszcze informacja dla ciekawskich - mąż ciągle żyje. Po pierwszym okrzyku przerażenia na widok herbaty, odjęło mi głos, więc nawet na niego specjalnie nie nakrzyczałam. |
|
|
|
 |
Nienajmłodsza

|
Wysłany: 2013-11-01, 13:45
|
|
|
Józefina napisał/a: | Aha, jeszcze informacja dla ciekawskich - mąż ciągle żyje. |
No, nie wiem czy słusznie postąpiłaś. Świąt kilka jeszcze będzie i może znowu się wypadek powtórzy, a przecież wiadomo: nasionka cenne są. |
_________________ Wiedzmowata |
|
|
|
 |
Magda_

|
Wysłany: 2013-11-01, 13:49
|
|
|
Mój już wyćwiczony... zawsze pierw pyta w kwestii cytrusów, pomidorów i innych jadalnych, które mogłyby oczekiwać na ewentualne pobranie pesteczek |
Magda vel mafa |
|
|
|
 |
Matt

|
Wysłany: 2013-11-01, 14:04
|
|
|