Przesunięty przez: Radek 2014-01-04, 17:56 |
Swingle i Troyer |
Autor |
Wiadomość |
Radek
.gif)
|
Wysłany: 2013-12-09, 18:13
|
|
|
Witam wszystkich!
Stało się... nasionka szczęśliwie dotarły! Już przewidywałem rożne scenariusze, zwłaszcza podczas weekendu, bo spodziewałem się doręczenia przesyłki w piątek. Mimo wszystko jest to dobra wiadomość! Kolejna jest taka, że mamy coś około 250 nasion Swingle i 350 Troyer do podziału (to jeszcze do dokładnego przeliczenia). Jutro do każdego kto przysłał adresik pojadą przydzielone nasionka.
Są też i złe wiadomości... Pierwsza jest taka, że nie ma mnie w domu i fizycznie nie mogę zająć się paczuszkami. Zleciłem to bratu i miejmy nadzieję zrobi wszystko tak jak go prosiłem. Byle się nasionka nie pomieszały! Druga wiadomość z tych złych jest taka, że nasionka posiadają czarne plamki, nie wiem jak to wygląda w rzeczywistości, ale niżej dołączam zdjęcia. Miejmy nadzieję, że to nic złego! Być może nasionka szczelnie zamknięte lekko zapleśniały. Wszystkie zażywają już świeżego powietrza i miejmy nadzieję, że nic złego im się nie stanie.
Proszę Was, abyście po otrzymaniu paczuszki potwierdzili mi to np. przez PW. Po zakończonej akcji rozsyłania nasionek temat zamykam i przenoszę do archiwum.
Póki co z mojej strony dziękuję wszystkim za zainteresowanie i wszelką pomoc i proszę o jeszcze odrobinę cierpliwości. Chciałbym aby każdy w ciągu najbliższych dni mógł cieszyć się z nasionek. Pozostało życzyć, aby nasionka wydały zdrowe rośliny. Powodzenia wszystkim!
 |
_________________ Nie zarejestrowałeś/aś się jeszcze? - nie zwlekaj! Zalogowany/na masz dostęp do fachowych porad osób uprawiających cytrusy. Dołącz do nas! Administrator www.naszecytrusy.pl/forum |
|
|
|
 |
Magda_

|
Wysłany: 2013-12-09, 18:26
|
|
|
Wspaniale! To fakt, są troszkę podpleśniałe, ale to świadczy chyba tylko o tym, że są świeże. Teraz pytanie, czy przed siewem namoczyć je w czymś dezynfekującym? Jeśli tak, to w czym? A może delikatnie zdjąć skórkę? Już się nie mogę doczekać |
_________________ Pozdrawiam cieplutko
Magda vel mafa |
|
|
|
 |
Radek
.gif)
|
Wysłany: 2013-12-09, 18:30
|
|
|
Można je opryskać którymś ze środków: Bravo 500 SC, Altima 500 SC, Folpan 80 WG, Rovral Flo 255 SC, Sumilex 500 SC, Topsin M 500 SC, Teodor 500 SC, Switch 62,5 WG. Moczenia bym nie ryzykował, bo mogły by całkiem zgnić. Ale myślę, że i bez opryskiwania powinny wzejść. Przecież teraz nim je posiejemy trochę się przesuszą, byle nie za bardzo bo utracą zdolność do kiełkowania. |
_________________ Nie zarejestrowałeś/aś się jeszcze? - nie zwlekaj! Zalogowany/na masz dostęp do fachowych porad osób uprawiających cytrusy. Dołącz do nas! Administrator www.naszecytrusy.pl/forum |
|
|
|
 |
suzuno

|
Wysłany: 2013-12-09, 23:11
|
|
|
Czy jest jeszcze możliwość dopisania się skoro jest taka ilość nasionek? |
_________________ Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Radek
.gif)
|
Wysłany: 2013-12-11, 02:05
|
|
|
suzuno, dopisałem Cię do listy, szczęście że nasionka jeszcze nie pojechały w świat. Myślę, że nikt nie ma nic przeciwko? Przy takiej ilości nasion różnice będą niewielkie (1-2 nasionka mniej), więc myślę że każdy będzie zadowolony z ilości nasion jaką dostanie. |
|
|
|
 |
suzuno

|
Wysłany: 2013-12-11, 14:52
|
|
|
Pięknie dziękuję |
_________________ Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Radek
.gif)
|
Wysłany: 2013-12-12, 23:55
|
|
|
Proszę każdego kto zamawiał nasionka, aby po otrzymaniu przesyłki skontaktował się ze mną przez Prywatną Wiadomość. Dziękuję. |
|
|
|
 |
tast

|
Wysłany: 2013-12-13, 18:32
|
|
|
Już są na miejscu jest co siać dz. |
|
|
|
 |
Painkiler

|
Wysłany: 2013-12-14, 11:41
|
|
|
Przyszła paczuszka |
_________________ Zagłosuj na nasze forum!
 |
|
|
|
 |
Nienajmłodsza

|
Wysłany: 2013-12-14, 12:24
|
|
|
Zdjęcia! |
_________________ Wiedzmowata |
|
|
|
 |
Painkiler

|
Wysłany: 2013-12-14, 12:51
|
|
|
Toż to dwie koperty w jednej bąbelkowej w każdej z kopert jest przynajmniej 15-20 nasion! |
 |
|
|
|
 |
Nienajmłodsza

|
Wysłany: 2013-12-14, 13:37
|
|
|
A, bo mnie się pokopało. Myślałam, że to cytrusy (te cztery). |
_________________ Wiedzmowata |
|
|
|
 |
Painkiler

|
Wysłany: 2013-12-14, 14:16
|
|
|
A, nie nie - te będą dopiero za tydzień obfotografowane dokładnie |
 |
|
|
|
 |
gray20

|
Wysłany: 2013-12-14, 16:58
|
|
|
kurcze a u mnie cos poczta kuleje |
|
|
|
 |
rrradziuuu

|
Wysłany: 2013-12-14, 17:28
|
|
|
Moje też już posiane Teraz czekamy na kiełkowanie, jak będą jakieś wielozarodkowe to posadzę je w szklarni |
|
|
|
 |
|