FAQFAQ  SzukajSzukaj ProfilProfil  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości  ZalogujZaloguj  RejestracjaRejestracja

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: Józefina
2013-11-06, 10:02
Storczyki Józefiny
Autor Wiadomość
Józefina 

Wysłany: 2013-10-09, 20:13   Storczyki Józefiny

Tak mi jakoś ten dział z zaledwie dwoma tematami wyglądał łyso i postanowiłam dołożyć swój. Tym bardziej, że pozazdrościłam Krysi i zdecydowałam się zaopiekować biedakiem z Castoramy za 5 zł.

Po lewej mój pierwszy w życiu storczyk zakupiony w tym roku w styczniu w Kauflandzie. Przez kilka miesięcy kwitł sobie ładnie, wypuścił długie pędy kwiatowe, pąków było sporo i nagle, z nieznanych mi powodów, mniej więcej w tym samym czasie wszystkie już nawet spore pąki zwiędły i opadły. Łyse badylki były dłuuugie, więc je obcięłam powyżej któregoś tam oczka. Pędy nie uschły i właśnie zaczęły wypuszczać "kosę" w bok, co było kolejnym impulsem do założenia tematu.

Po prawej dziś zakupiony Falek. Liście wyglądają bardzo przyzwoicie, z korzeniami jest dużo gorzej. Pierwsze, co zrobiłam, to wydłubałam całe stare podłoże i na czuja zrobiłam porządek z korzeniami - suche i wyglądające na zgniłe wycięłam. Sporo ich było, ale pocieszam się, że jest kilka zielonych - srebrnych brak, bo wszystkie biedaki stały w czymś w rodzaju koryta z wodą. Pędy kwiatowe miał 2, ale obcięli je tak nisko, że raczej marna szansa, żeby coś się z nich wypuściło. Jeżeli uda mi się go utrzymać, to podejmę następne próby ratownictwa :)

rupert33 

Wysłany: 2013-10-11, 09:16   

Właśnie błędem jest to, że po przekwitnięciu obcina się całe pędy. Dłuuuugo potem roślince zajmuje wypuszczenie nowego (u mnie było to około 8miesięcy) Ja konkretnie zbytnio nie zajmuję się storczykami. Moja żonka ma chyba z 5 sztuk + miniaturka na razie wszystko przekwitło ale na 4 pojawiają się pączki no i parę nowych łodyg jak tylko zakwitnie to i ja się pochwalę wprawdzie roślinkami żony ale co tam :razz:

Russski 

Wysłany: 2013-10-11, 12:48   

Dokładnie, storczyk po przekwitnięciu może wypuścić z uśpionego oczka na starym pędzie odgałęzienie z kwiatami dlatego najlepiej zostawiać. Czasem dzieje się tak że mimo odgałęzienia wypuszcza też nowy pęd właściwy.
Ja przestałem chodzić po marketach budowlanych bo jak widzę storczyka za 5 czy 10 zł to muszę kupić, a miejsca i czasu nie wiele.

Józefina 

Wysłany: 2013-10-11, 12:57   

Russski napisał/a:
Dokładnie, storczyk po przekwitnięciu może wypuścić z uśpionego oczka na starym pędzie odgałęzienie z kwiatami dlatego najlepiej zostawiać.

Właśnie takie odgałęzienie z nowymi pączkami widać na zdjęciach mojego pierwszego storczyka. Pędy kwiatowe ucięłam tylko tyle, żeby taki łysy długal nie dyndał na wszystkie strony. Za to tego drugiego obciachali przy samej d... :(

Russski 

Wysłany: 2013-10-11, 13:17   

Kiedyś myślałem, że jak nie będę obcinał to w końcu całe okno będę miał zastawione patykami po kwitnieniach :razz:
Na szczęście roślina sama decyduje które utrzymać i te których nie potrzebuje po prostu wysusza :)

Józefina 

Wysłany: 2013-10-27, 14:44   

Na obu pędach coraz większe pąki, ale na jednym z nich także liść :!: Czy to keiki :?:

P.S. A na ścianie uwieczniły się cienie kalamondyny i chinotto z workiem :smile:

Mika 

Wysłany: 2013-10-27, 15:16   

No pewnie <bravo> , rodzinka storczyków Ci się powiększy :) .

Józefina 

Wysłany: 2013-12-16, 21:08   

Chyba sobie załatwiłam największy pąk. Oby tylko jeden. I to przez co? Przez swoją daleko posuniętą sklerozę! "Namoczyłam" storczyka wieczorem i przypomniałam sobie o nim rano... Niemal natychmiast pąk zaczął wyglądać na przywiędnięty <nerwus> .
Teraz już dokładnie wiem, co mu się stało poprzednio.

rupert33 

Wysłany: 2013-12-17, 09:26   

Ja tak załatwiłem storczyka miniaturkę całą noc się moczył potem wszystkie kwiatki zwiędły opadły i obydwa pędy uschły

Józefina 

Wysłany: 2014-01-06, 20:43   

Mój nowy nabytek z przeceny :)

Lumia 

Wysłany: 2014-01-06, 21:06   

Piękne ma kolory, lubię te odcienie.

Józefina 

Wysłany: 2014-01-06, 21:24   

Też mnie ujęło to połączenie zielonkawego z ... różem? fioletem? W sumie jak zwał tak zwał ;)

Russski 

Wysłany: 2014-01-07, 09:27   

Dokładnie takiego samego kupiłem na przecenie, gratulacje!
Ja się bardzo z niego cieszyłem :D

Mika 

Wysłany: 2014-01-07, 14:41   

Bardzo ładny kolorek. Nie ma to jak pozyskiwanie storczyków po niskich cenach. Ja w niedzielę uratowałam przed niechybną śmiercią miniaturkę w NETTO.

Józefina 

Wysłany: 2014-03-26, 21:56   

Keiki ma już 3 listki i 3 korzonki. Kiedy można go oddzielić od mamusi? Korzonki mierzyć?

Odpowiedz do tematu