FAQFAQ  SzukajSzukaj ProfilProfil  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości  ZalogujZaloguj  RejestracjaRejestracja

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Józefina
2014-02-26, 11:35
Niezidentyfikowana odmiana mandarynki
Autor Wiadomość
Afro 

Wysłany: 2014-01-19, 18:07   Niezidentyfikowana odmiana mandarynki

Tak jak kalamondynę i cytrynę kupiłam na Allegro , obecnie zrzuciła wszystkie liście i zaczyna czernieć :( , chyba ją obetnę może nada się do szczepienia .

Nienajmłodsza 

Wysłany: 2014-01-19, 18:19   

Obejrzyj korzonki. Może przelana jest.

A najlepiej daj jej teraźniejsze zdjęcie.

GrzegorzRZ 

Wysłany: 2014-01-19, 18:26   

na tym zdjęciu wygląda dobrze

Afro 

Wysłany: 2014-01-19, 18:47   

Dla mnie rośliny mają straszne braki pokarmowe

GrzegorzRZ 

Wysłany: 2014-01-19, 18:49   

po czym stwierdzasz te braki pokarmowe ? To aktualne zdjecie ?

rrradziuuu 

Wysłany: 2014-01-19, 18:50   

Według mnie to jest rangpur.

Afro 

Wysłany: 2014-01-19, 18:53   

Tak mi się wydaje że to braki ponieważ mają liście blade widać żyłki, a tak chyba nie powinno być, co prawda specjalistą nie jestem ale tak przypuszczam.

Matt 

Wysłany: 2014-01-19, 20:15   

Ja również skłaniałbym się ku opinii że to rangpur- one mają na ogół bledsze liście.

Napisałaś, że zrzuca liście i zaczyna czernieć. Fajnie byłoby gdybyś wstawiła aktualne zdjęcie.
W takim stanie obcinając jej gałązki do szczepień nie pomożesz tym jej. A same zrazy z niej też będą osłabione. Najlepiej wybierać do szczepień zdrowe, wierzchołkowe gałązki. Ogranicz podlewanie i jeżeli ma jeszcze jakieś liście to zwiększ wilgoć workiem foliowym, butelką lub tym podobnym pomysłowym sposobem. A, i sprawdź system korzeniowy. Ja kupiłem podobne drzewka u których korzenie były i z resztą nadal są w mizernym stanie. Warto się temu przyjrzeć.

rrradziuuu 

Wysłany: 2014-01-19, 20:33   

kermit1553 napisał/a:
Ja również skłaniałbym się ku opinii że to rangpur- one mają na ogół bledsze liście.

Zdrowy rangpur ma ciemno zielone liście, chociaż to też zależy min. od nasłonecznienia :wink:

Matt 

Wysłany: 2014-01-19, 20:43   

Owszem zgadzam się, jednak trudno znaleźć rangpura z ciemnozielonymi liśćmi. Raz takiego widziałem i aż nie był podobny do niego. Te "braki pokarmowe" są charakterystyczne dla niego. Sam z tym walczę. Nie wiem dlaczego u niego pojawia się często taki objaw ale jest to częste.

Magda_ 

Wysłany: 2014-01-19, 20:46   

kermit1553 napisał/a:

... Te "braki pokarmowe" są charakterystyczne dla niego. Sam z tym walczę. Nie wiem dlaczego u niego pojawia się często taki objaw ale jest to częste.

Dlatego, że większość naszych rangpurów pochodzi z tego samego źródła. Nie najlepszego źródła :wink:

rrradziuuu 

Wysłany: 2014-01-19, 20:51   

Te co mają braki pokarmowe pochądzą od tego samego sprzedawcy. Już była mowa o tym na forum. Mój pochodzący z innego źródła nie wykazuje żadnych braków pokarmowych. Także rangpur Piotra_s ma baaaardzooo ciemne liście :wink:

Matt 

Wysłany: 2014-01-19, 20:52   

Chyba trafiłaś w sedno Magdo. Pytanie jak doprowadzić konkretnie te rośliny do prawidłowej formy? Czy same nawozy mogą pomóc? Gdy obok liści na ogół jeszcze korzenie potrzebują pomocy.

Eugeniusz 

Wysłany: 2014-01-19, 20:53   

żeby rozwiać wątpliwości.... Nie jest to lima Rangpur tylko hybryda tej pierwszej z mandarynką. Praktycznie jest jedyna firma w Polsce, która zajmuje się produkcją handlową tych cytrusów.... to REPLIN z Sokołowa Podlaskiego. Materiał z jakiego corocznie powielane są te rośliny został tak wyeksploatowany, że posiada wiele wad nawarstwianych przez lata rozmnożeń. Nie ma bowiem kontroli nad wprowadzanym corocznie do sprzedaży takich roślin. Nie ma w Polsce w ogóle żadnej komórki, która by się tym zajmowała. Rośliny te są sprzedawane jako rośliny ozdobne a nie jako rośliny cytrusowe, które w krajach ich występowania objęte są bardzo rygorystycznymi przepisami. Materiał do rozmnożeń musi często przechodzić szereg badań przed dopuszczeniem ich na rynek. Materiał propagowany przez wiele lat z matecznika, który odnawia się z roślin, które przejawiają co jakiś czas choroby, przenosi w kolejnych swoich pokoleniach wady, które stale się nawarstwiają. Często objawia się to w postaci wielu problemów hodowlanych a nawet utratą takiej rośliny z naprawdę niewyjaśnionych przyczyn. Tutaj na nic zda się dochodzenie do prawdziwych przyczyn niedomagań takich roślin. Jeżeli ktoś decyduje się na taki zakup to pozostaje mu tylko obserwacja i wzrokowa ocena stanu zdrowia. Należy uzupełniać ujawniające się ewentualne braki po wyglądzie stanu liści ale może okazać się to w przypadku tych roślin cytrusowych metodą zawodną
U nas pomoc bez opłat na wyciągnięcie ręki. www.naszecytrusy.pl- to największa baza wiedzy o roślinach cytrusowych w Polsce. Wszystkie informacje czekają na Ciebie. Twoje zainteresowania szybko staną się tutaj WIELKĄ pasją./ Admin

Magda_ 

Wysłany: 2014-01-19, 21:25   

Jest metodą zawodną. Dokarmiałam dolistnie, zmieniłam podłoże, cudowałam, kombinowałam i po ponad trzech latach... bez żalu wyrzuciłam na kompost :razz:

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi