Cytron Marcina |
Autor |
Wiadomość |
Magda_

|
Wysłany: 2010-07-28, 19:06
|
|
|
Myślisz, że się mu ta zabawa w końcu znudzi...oby |
_________________ Pozdrawiam cieplutko
Magda vel mafa |
|
|
|
 |
Marcin_

|
Wysłany: 2010-08-11, 19:47
|
|
|
Owoc z rośliny zerwałem po tym, jak zaczęły zasychać jego "palce". Obawiałem się, że pojawi się w tych miejscach pleśń, a to uniemożliwiłoby mi zasuszenie owoca. Tak, mam zamiar go zasuszyć i zachować sobie na pamiątkę. Tak więc cykaty w tym roku nie będzie. Cóż, coś za coś.
Tak wygląda owoc po tygodniu od zerwania, obok zasuszona 2 lata temu łapa z sadzonki, która padła pewnej zimy.
|
|
|
|
 |
Magda_

|
Wysłany: 2010-08-11, 23:01
|
|
|
Marcin, trochę makabrycznie wygląda ta zasuszona łapka A jaka była duża przed zasuszeniem? |
Magda vel mafa |
|
|
|
 |
Marcin_

|
Wysłany: 2010-08-11, 23:11
|
|
|
Zapomniałem dodać, że jak ją zerwałem nie była dojrzała - miała jakieś 6 cm długości. A po ususzeniu ma 4 cm długości.
O, tak wyglądała (listopad 2008):
 |
_________________ Marcin |
|
|
|
 |
Magda_

|
Wysłany: 2010-08-11, 23:18
|
|
|
Taka zielona żabka Wiesz, po ususzeniu ona jeszcze bardziej przypomina ludzką dłoń i stąd te makabryczne skojarzenia... |
Magda vel mafa |
|
|
|
 |
Marcin_

|
Wysłany: 2010-08-12, 08:41
|
|
|
Ale w rzeczywistości ma ona przyjemny zapach więc myślę, że to rozwiewa inne skojarzenia.
Również ze względu na zapach chciałbym ususzyć tego dużego owoca, bo zapach jest niecodzienny. |
|
|
|
 |
Magda_

|
Wysłany: 2010-08-12, 20:34
|
|
|
Ale z suszeniem takiej dużej łapki, to może być już problem... no chyba, że masz jakieś specjalne metody |
Magda vel mafa |
|
|
|
 |
Marcin_

|
Wysłany: 2010-08-13, 10:38
|
|
|
Specjalnych metod to ja nie znam, trzymam łapę na ostrym słońcu i póki co zasycha jak trzeba. Jeżeli w najbliższym czasie nie będzie pochmurnych dni to suszenie powinno się udać. |
|
|
|
 |
Eugeniusz
.gif)

|
Wysłany: 2010-08-17, 18:26
|
|
|
Potem tylko włożyć rączkę do wody na trzy dni i znowu będzie wyglądać jak nowa |
_________________ U nas pomoc bez opłat na wyciągnięcie ręki. www.naszecytrusy.pl- to największa baza wiedzy o roślinach cytrusowych w Polsce. Wszystkie informacje czekają na Ciebie. Twoje zainteresowania szybko staną się tutaj WIELKĄ pasją./ Admin |
|
|
|
 |
Magda_

|
Wysłany: 2010-08-17, 20:50
|
|
|
... nacieszyć się nią, a później ponownie zasuszyć |
Magda vel mafa |
|
|
|
 |
Marcin_

|
Wysłany: 2010-08-17, 22:08
|
|
|
Muszę spróbować z tym namaczaniem. Brzmi ciekawie. Oczywiście najpierw muszę łapę kompletnie wysuszyć.
Co mnie cieszy to fakt, że wysuszona część owocu nadal przyjemnie i intensywnie pachnie, czuć zapach w całym pokoju. |
|
|
|
 |
Magda_

|
Wysłany: 2010-08-18, 17:56
|
|
|
Wiesz, dla samego zapachu, to można by ją nawet pokroić w plasterki... ale przecież szkoda by było |
Magda vel mafa |
|
|
|
 |
Eugeniusz
.gif)

|
Wysłany: 2010-08-18, 19:46
|
|
|
Taki zapach przydał by się do klimatyzacji na lato- Pięknie by pachniało w mieszkaniu |
_________________ U nas pomoc bez opłat na wyciągnięcie ręki. www.naszecytrusy.pl- to największa baza wiedzy o roślinach cytrusowych w Polsce. Wszystkie informacje czekają na Ciebie. Twoje zainteresowania szybko staną się tutaj WIELKĄ pasją./ Admin |
|
|
|
 |
Sebastian
.gif)

|
Wysłany: 2010-08-18, 22:12
|
|
|
albo powiesić sobie taką rączkę w samochodzie pod lusterkiem zamiast zawieszki zapachowej |
_________________ Dołącz do Największego oficjalnego forum Cytrusowego w Polsce. - pytaj i pisz o swoich doświadczeniach na www.naszecytrusy.pl/forum/ . Admin. |
|
|
|
 |
Marcin_

|
Wysłany: 2010-08-19, 07:51
|
|
|
Ciekawe jak to zrobić, żeby wyciągnąć olejki zapachowe z takiego owocu. Na tej stronce podają w jakich gatunkach cytrusów występują dane olejki eteryczne. I tak przy cytronie można destylować liście, pędy i kwiaty, natomiast skórkę owoców poddaje się działaniu zimna (cold expression). Ciekawa sprawa, tylko nie wiadomo czy to się da zrobić w warunkach domowych.. Wtedy można by dopiero aromatyzować tym zapachem. |
|
|
|
|
 |
|