FAQFAQ  SzukajSzukaj ProfilProfil  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości  ZalogujZaloguj  RejestracjaRejestracja

Poprzedni temat «» Następny temat
Cycas - Pielęgnacja
Autor Wiadomość
meji 

Wysłany: 2012-02-14, 19:39   

mój cycas też stał z dobre 2-3 lata, potem postawiłam go na tarasie, przeszedł gradobicie, myślałam że nic z niego nie będzie, a tu proszę " obudził" się, i tak teraz wygląda. Mam do na dworze wystawione na południowy-zachód teraz też stoi na tej samej stronie. W czasie kiedy jest na dworze podlewam go codziennie wieczorkiem, i robię mu "deszcz" z węża. Woda jest prosto ze studni, dość chłodna i dość wapienna, ale jak widać nie szkodzi mu to. Mam nadzieję ze jak tylko będzie można go wystawić na dwór to będzie trzymał się nie gorzej jak do teraz. I rzeczywiście trzeba cierpliwości,

Sansei 

Wysłany: 2012-02-14, 19:56   

Myślę, że to właśnie wystawienie na świeżym powietrzu - mimo nieprzychylnej aury, najbardziej mu pomogło, w końcu przez szybę nie przechodzi całe widmo światła widzialnego.
Jak ktoś ma warunku/możliwości, to pewnie, że na dwór, czemu nie.

meji 

Wysłany: 2012-02-14, 20:00   

Ja się już nie mogę doczekać kiedy wystawię swoje kwiatki na dwór. Bo na to czekają nie tylko cycaski moje, ale i palmy które wysiałam z nasion, i mają już ok 1.5 roku, i cymbidium..
Już się cieszę na ten czas :smile:

meji 

Wysłany: 2012-03-29, 20:57   

mój mały cycas wypuszcza nowe listki :) już nie moge się doczekać kiedy wystawię moje oba cycasy na podwórko, mam nadzieję że rozwiną liscie :)

Sansei 

Wysłany: 2012-03-29, 22:13   

No proszę! To koniecznie trzeba foto się pochwalić ;)

meji 

Wysłany: 2012-03-30, 08:33   

http://imageshack.us/phot...zdjcie1513.jpg/
http://imageshack.us/phot...zdjcie1514.jpg/
Mam nadzieję że coś widać na tych foteczkach.:)
Nie wiem dlaczego nie ma podglądu na zdjecia, nie umię tego zmienic, zawsze widać było miniaturki a teraz chyba coś mi się porobiło są tylko linki. :( Jak ktoś to umie poprawić to będę wdzięczna

Sansei 

Wysłany: 2012-03-30, 16:18   

Wybierz miniaturki na forum albo kody BBC jakoś tak się te właściwe linki nazywały (żeby były miniaturki).

Foto nieostre ale coś tam widać i to chyba sztuk: 2

meji 

Wysłany: 2012-03-30, 16:21   

Tak chyba dwie sztuki, a to wina aparatu, zrobiłam telefonem, bo aparat mąż zabrał, szukałam linku do miniaturek ale nic nie znalazłam, do tej pory wstawiałam foto z fotosika, a teraz z czegoś innego i nie znam się zupełnie na tym, przepraszam za nie profesjonalizm :)

Sansei 

Wysłany: 2012-03-30, 16:44   

Na imageshack jest prosto jak wrzucisz foto, to potem masz na dole do niego wybór linków w tym z miniaturą na forum
Albo z my image zaznaczas fotki o które Ci chodzi i w sekcji action - po prawej stronie, wybierasz "Get code for Forums" i kopiujesz to co się pokaże w nowym okienku i to wklejasz i już będzie z miniaturkami ;)

meji 

Wysłany: 2012-03-30, 18:28   

Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us
rzeczywiście to takie proste, dziekuję za pomoc, i postaram się za pare dni wkleić coś bardziej ostrego :) pozdrawiam

meji 

Wysłany: 2012-04-07, 15:47   

tak obecnie wygląda mój cycas, mam nadzieję że zdjęcia są lepsze jak te poprzednie:)

Marat 

Wysłany: 2012-04-07, 16:13   

piękny cycas <bravo> też chciałbym takiego ale niestety nie mam już w domu miejsca żeby go postawić :cry:

meji 

Wysłany: 2012-04-07, 17:50   

Dziękuję, to jest mój mniejszy cycas, mam jeszcze większego który w zeszłym, roku wypuścił 7 liści, już nie mogę się doczekać aż aura pozwoli i wystawię swoje cycasy, palmy i całą resztę na taras

Sansei 

Wysłany: 2012-04-07, 22:28   

Zdjęcia o niebo lepsze... no i jest piękna dwójka ;)

meji 

Wysłany: 2012-04-25, 10:34   

W moim cycasie są jednak 3 nowe liście, wystawiłam już oba na taras, mam nadzieję że i ten większy "ruszy" się i też coś wypuści. Jak coś będzie ciekawego będzie się działo to wkleję fotki :)

Odpowiedz do tematu