|
|
kasztan |
| Autor |
Wiadomość |
mommy_b

|
Wysłany: 2008-12-11, 21:51 kasztan
|
|
|
nabyłam niedawno kasztana, bardzo ładne ma jak dla mnie liście. O jego uprawie wiem tylko tyle, ze musi mieć temp. powyżej 14 stopni, słońce i lubi zraszanie. Tyle było napisane na karteczce przy roślinie. Może znajdzie się ktoś kto wie więcej o tej roślinie.
Pozdrawiam beata
 |
_________________ "Ja jestem kobietą, a ty mnie po prostu nie rozumiesz"
Pozdrawiam Beata
moje hobby: http://www.norluc.fotosik.pl/ |
|
|
|
 |
LuckyJimi

|
Wysłany: 2008-12-12, 20:39
|
|
|
| Czy to kasztan jadalny??? Czy on wyrósł z nasiona tzn kasztana??? Bo tak wygląda na zdjęciu. I jeszcz jedno pytanie gdzie zakupiłaś?? Ja też chciał zdobyć kiedyś kasztana jadalnego... nawet kupiłem kasztany jadalne w tesco ale jeszcze nie posadziłem. Obawiam się że nie wyrosną z tego względu że to chyba stare kasztany i wysuszone zabardzo. |
|
|
|
 |
mommy_b

|
Wysłany: 2008-12-12, 20:49
|
|
|
| witam, nie jest to kasztan jadalny,tylko ozdobny, tak przynajmniej pisze na plakietce. Kupiłam go tak przy okazji w kwiaciarni jako ciekawostkę a i ładnie wyglądał (lubię rośliny o ozdobnych liściach). kasztana jadalnego dopiero parę dni temu pierwszy raz na oczy widziałam i po twojej wypowiedzi chyba spróbuję tak z ciekawości zasadzić, ale zastanawia mnie czy on będzie rósł w domu i jak i czy nie lepiej będzie mu np. w ogrodzie. |
Pozdrawiam Beata
|
|
|
 |
LuckyJimi

|
Wysłany: 2008-12-13, 12:12
|
|
|
Aha .. myślałem że kasztan jadalny bo chyba podobne liście mają. Życzę udanej hodowli.:) |
|
|
|
 |
filip11

|
Wysłany: 2008-12-14, 22:06
|
|
|
Faktycznie ładnie wygląda. Zadbany okaz . |
_________________ Witaj Gość,
Pozdrawiam Cię serdecznie |
|
|
|
 |
mommy_b

|
Wysłany: 2008-12-15, 07:11
|
|
|
| To prawda, ładne ma ulistnienie, ale ciekawa jestem też jak duży może urosnąć i jakie mu dokładnie zapewnić warunki trzeba ale nigdzie nie ma o nim informacji. Stoi więc na parapecie, podlewam go dopiero jak wierzchnia warstwa przeschnie, do ziemi dałam perlit i zraszam codziennie jak większość roślin u siebie i na razie jest mu dobrze. Szukałam na stronie producenta ale tam tylko pisze, że dalej będą się tym zajmować (tzn hodowlą kasztana domowego) i nic poza tym, żadnych informacji odnośnie hodowanych u nich roślin. |
Pozdrawiam Beata
| |
|
|
|
 |
ewa666

|
Wysłany: 2009-02-04, 19:59
|
|
|
To nie jest kasztan domowy. Nazwa łacińska to casanospermum australe. Spotkałam się też z nazwą drzewo fasolowe, ponieważ w Australii roślina ta jest drzewem. Ma wysoką tolerancję co do światła. W cieniu wolniej rośnie. Podobno kwitnie wrzesień-październik, aczkolwiek znalazłam w internecie informacje, że w domu nie zakwita. Posiadam go dopiero od miesiąca, ale trzyma się ładnie i dość szybko rośnie. Życzę powodzenia w uprawie.
Poprawiłem pisownię! Proszę zapoznaj się z tym TEMATEM. Sebamalina |
_________________ ewa |
|
|
|
 |
mommy_b

|
Wysłany: 2009-02-05, 09:29
|
|
|
| Niedawno znalazłam co to dokładnie jest i jak tylko będę w domu to napiszę co to jest i jak uprawiać. |
Pozdrawiam Beata
|
|
|
 |
boguslaw d

|
Wysłany: 2009-02-16, 20:58
|
|
|
| LuckyJimi napisał/a: | | Czy to kasztan jadalny??? Czy on wyrósł z nasiona tzn kasztana??? Bo tak wygląda na zdjęciu. I jeszcz jedno pytanie gdzie zakupiłaś?? Ja też chciał zdobyć kiedyś kasztana jadalnego... nawet kupiłem kasztany jadalne w tesco ale jeszcze nie posadziłem. Obawiam się że nie wyrosną z tego względu że to chyba stare kasztany i wysuszone zabardzo. |
W Grecji zbiór owoców kasztana jadalnego zaczyna się ok.połowy września,to w grudniu powinny się nadawać jeszcze do siewu |
|
|
|
 |
mommy_b

|
Wysłany: 2009-02-20, 07:39
|
|
|
W naturze występuje w tropikalnych lasach Australii, gdzie jest zimozielonym drzewem osiągającym wysokość do 20m. W uprawie pokojowej zakwita dość rzadko, wiosną. Jest też mniej okazały, dorasta do 1,5 m, tworząc pień z gęsto ulistnioną koroną. Zarówno owoce, jak i nasiona są trujące, ze względu na zawartość wielu cennych alkaloidów mają zastosowanie w medycynie.
Miejsce uprawy - Może stać w pełnym słońcu, na parapetach okien południowych, ale w upalne letnie dni wymaga lekkiego zacienienia. Dobrze się też czuje w półcieniu (szczególnie młode, niezbyt wyrośnięte rośliny). Lubi ciepło - temperatura pomieszczeń w których stoi, nie może spadać poniżej 15°C. Choć znosi suche powietrze, zwłaszcza zimą, od czasu do czasu należy go zraszać. Latem może być wystawiony na balkon lub do ogrodu.
Podlewanie i Nawożenie - Wiosną i latem obficie, zimą oszczędnie, tak by bryła korzeniowa nieco przeschła przed następnym podlaniem. wiosną i latem nawozimy raz w miesiącu, nawozami do roślin doniczkowych, jesienią i zimą raz na dwa miesiące.
Przesadzanie - wiosną, w standardowe podłoże do roślin doniczkowych.
Rozmnażanie - przez wysiew nasion. Duże, zielone nasiona są bardzo dekoracyjne, powinno się je sadzić tak, by nieco wystawały ponad podłoże. Przez pierwszy miesiąc roślina czerpie z nich substancje pokarmowe. Utrudnieniem w samodzielnym rozmnażaniu jest to, że nasiona należy wysiać jak najszybciej po dojrzeniu, można je przechowywać nie dłużej niż 3-4 miesiące.
To tyle jeśli chodzi o tą roślinkę, bynajmniej aj tyle znalazłam. U mnie natomiast, wydawałoby się, roślina przechodzi istne katusze. Stoi na północnym oknie, nad kaloryferem, gdzie jest bardzo sucho. Czasem o nim zapominam i go nie podlewam, i nie zraszam, ale wypuścił nowe gałązki. Także roślinka jakoś sobie u mnie radzi. |
Pozdrawiam Beata
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| | Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 12 |
|
|
|
 |
|
 |