Cycas moich rodziców - Cainsw |
Autor |
Wiadomość |
Czarodziej [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-01-16, 22:14
|
|
|
Patrz na średnicę mierzoną u góry doniczki, możesz dać 22-30 cm wysokość będzie zawsze adekwatna prawidłowo do średnicy tak są doniczki palmowe skonstruowane sam widzisz zresztą to na zdjęciu. Najlepsza jednak była by średnica 24 cm. |
|
|
|
 |
Sansei

|
Wysłany: 2009-01-16, 22:24
|
|
|
Oki trochę mnie ta wielkość zaskoczyła, ale spoko może będzie na dłużej hehe I ile ja jeszcze będę musiał ziemi dokupić hehehe |
_________________ Fanatyczny Fan Formuły 1 |
|
|
|
 |
Czarodziej [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-01-16, 22:28
|
|
|
Sądzę że ok pięciu litrów samej palmowej do tego reszta składników Anders74 pisał zdaje mi się gdzieś wczesniej o składzie mieszanki dla cycasów. |
|
|
|
|
 |
Sansei

|
Wysłany: 2009-01-16, 22:39
|
|
|
Tak wiem czytałem - na początku 2 strony tego wątku, no ale kurcze i tak mnie przytłaczają te ilości, bo roślinka na prawdę nie jest tak duża, zginie w tej doniczce.... |
|
|
|
 |
Czarodziej [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-01-16, 22:43
|
|
|
Nie zginie nie martw się przecież orzecha nie zakopiesz, jak zacznie wybijać duże ładne liście zmienisz zdanie. |
|
|
|
 |
Sansei

|
Wysłany: 2009-01-16, 22:52
|
|
|
Spoko, robię to właśnie z taką nadzieją, chyba się "zakochałem" w cykasach |
|
|
|
 |
Czarodziej [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-01-16, 22:55
|
|
|
Sansei napisał/a: | Spoko, robię to właśnie z taką nadzieją, chyba się "zakochałem" w cykasach |
Andres74 by Cię za te słowa ozłocił gdyby miał złote liście cycasów. |
|
|
|
 |
Sansei

|
Wysłany: 2009-01-16, 23:03
|
|
|
Hehe, jeszcze podpytam, może dość głupio i prosto, bo jeszcze nie kupywałem doniczki tzw palmówki, czy są one jakoś oznaczane w sklepach jako takie, czy poprostu trzeba się kierować tym kształtem - takim wydłużonym - wysokim? Rozumiem, że problemu nie ma w dobrej kwiaciarni, bo sprzedawca powinien podpowiedzieć, ale co w dużych sklepacjh itp?
Co do cycasów, to właśnie w domu kilka razy widziałem jak pięknie wyrastają nowe łodyżki, jak pastorałowato się rozwijaja i jak szybko no coś pięknego, chyba kazdy by się zakochał w takim widoku. Zwłaszcza, że ja uwielbiam takie zielone rośliny (nie jakieś kwieciste) tylko raczej zielone które tak fajnie rosną I wlaśnie o Cykasikach chciałbym wiedzieć jak najwięcej i mieć je jak najpiękniejsze, ubolewam tylko, że na biologi, którą studiowałem, było tak mało o tych roslinkach, właściwie wcale, bo głównie zajmowaliśmy sie roślinkami rodzimymi a szkoda, no ale w botanikę ja za bardzo też sie nie zagłębiałem, nie moja katedra |
|
|
|
 |
Andres74

|
Wysłany: 2009-01-16, 23:07
|
|
|
Ależ ja mam złote liście sagowców.
Jutro Wam pokażę i odpiszę. |
|
|
|
 |
Sansei

|
Wysłany: 2009-01-16, 23:11
|
|
|
Hehe ja też miałem, ale już dawno odcięte
Aha a jeszcze apropo doniczek, to raczej glinianą niż plastikową? A może ceramiczną? Przyznam, że mi pasują takie "egipskie szlaczki" jak ja to nazywam, tzn może to nie najlepsze określenie ale jakieś takie egzotyczne malowania - jak widać na fotkach tej co obecnie mam, a takie to za pewne na ceramicznych głownie.... |
|
|
|
 |
Czarodziej [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-01-16, 23:24
|
|
|
No proszę czyli będziesz Sansei ozłocony, co zaś do doniczek ja osobiście polecam plastikowe, łatwiej w nich utrzymać stabilne warunki ziemi w której rośnie roślina. Musisz po prostu patrzeć na kształt raczej nie są jakoś specjalnie oznaczone, ale jak powiesz że chcesz doniczkę dla palm taką jak pokazałem Ci na zdjęciu o średnicy 24 cm powinien każdy sprzedawca podać Ci prawidłową choć dobrze by było byś pamiętał że powinna być zwężana ku dołowi bo czasami wśród sprzedawców występują jacyś niedouczeni. Jak masz dużo kasy to kup plastikową doniczkę i ceramiczną osłonkę w wzorki do niej no i oczywiście koniecznie podstawek pod plastikową. |
|
|
|
|
 |
Andres74

|
Wysłany: 2009-01-17, 11:09
|
|
|
Sansei, z przesadzeniem możesz zaczekać do końca lutego,
gdyż sagowiec potrafi w ciągu kilku tygodni zareagować na przesadzenie.
i wypuścić nowe liście.
Lepiej, żeby nastąpiło to w kwietniu, mają, gdyż wtedy jest intensywne słońce i uzyskasz ładniejsze liście.
Moje siewki wypuszczają liście na bieżąco, nawet zimą i liście są wydłużone.
Ale oczywiście możesz przygotować się wcześniej.
Substral sprzedaje dobre ziemie dla palm/jukk (5L) i dla kaktusów (5L).
Na doniczkę palmówkę o średnicy 19 cm jeden woreczek nie wystarczy,
dlatego proponowałbym zakup obu (kosztują po kilka złotych).
Przy okazji tego mniejszego sagowca możesz przesadzić do starej doniczki po tym większym i ziemia się nie zmarnuje.
Co do doniczki: tak jak pisał Czarodziej, ale jeżeli chcesz możesz wziąć doniczkę, o proporcjach taka jak ta obecna, byle znacznie większą.
Jak kupisz palmówkę to będziesz potrzebował wiertarki do wywiercenia dziury.
Mnie takie greckie, kamienne też się podobają, wizualnie pasują do sagowców.
Wybór pozostawiam Tobie, w końcu to Ty będziesz miał doniczkę u siebie.
Na dno trzeba by dać kamyki, możesz gdzieś uzbierać i umyć jeżeli nie chcesz kupować.
Potem najlepiej wymieszać ziemię do palm/jukk z ziemią do kaktusów.
Proponuję, żebyś zakopał go głębiej o 1 cm w dół (tzn. żeby większa część kłodziny była przykryta).
Co do "zgubienia" rośliny: na razie ozdobą u Twojego jest kłodzina.
Jak wypuści kilka liści (nie mówię, że od razu w pierwszym roku) to ozdobą będzie korona liści.
A zwiększenie ilości ziemi (dosyć duże) ma sprawić, że liści będzie więcej. |
|
|
|
|
 |
Andres74

|
Wysłany: 2009-01-17, 11:26
|
|
|
A to ozłocone liście z mojego najstarszego sagowca:
 |
|
|
|
 |
Sebastian
.gif)

|
Wysłany: 2009-01-17, 11:30
|
|
|
Super... jak Ty to zrobiłeś |
_________________ Dołącz do Największego oficjalnego forum Cytrusowego w Polsce. - pytaj i pisz o swoich doświadczeniach na www.naszecytrusy.pl/forum/ . Admin. |
|
|
|
 |
Andres74

|
Wysłany: 2009-01-17, 11:54
|
|
|
Pozwoliłem, by stare liście zaschły na roślinie.
Świeże po ucięciu dosyć długo zachowują świeżość (kilka tygodni w wazonie) i nie zasychają tak ładnie.
Najlepiej jak zaczną podsychać na roślinie i wtedy uciąć.
Ale to raczej produkt uboczny |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 13 |
|
|
|
 |
|
 |