Grejpfrut (Citrus paradisi ).Grejpfrut należy do grupy 3 najbardziej popularnych owoców cytrusowych na świecie. Klasuje się on na 3 miejscu zaraz za cytryną i mandarynką.

Roślina ta została odkryta w 1750 roku na Barbadosie. Rośliny te przeważnie hoduje się w rejonach strefy podzwrotnikowej ale przy zapewnieniu odpowiednich warunków można je hodować także w naszych domach oraz szklarniach. Drzewko grejpfrutowe w naturze osiąga wysokość około 12 metrów ma owalne sporych rozmiarów liście oraz białe kwiaty. Owoce mogą osiągnąć 15 centymetrów średnicy oraz wagę od 200-500g.Mają cienką woskowatą skórkę która w zależności od odmiany jest żółta, różowa lub zielona oraz gorzki miąższ przez co nie jest zbyt lubiany przez dzieci. Pestki grejpfruta są pomocne przy leczeniu wrzodów dwunastnicy. Natomiast owoc posiada dużą ilość witaminy C oraz między innymi: przyśpiesza przemianę materii, poprawia pracę jelit, pobudza apetyt, działa przeciw-miażdżycowo oraz przeciwdziała sklerozie. Grejpfrut świetnie gasi pragnienie. Możemy go spotkać w każdym większym sklepie pod postacią soku lub po prostu owocu.

 

Ciekawostka: w Europie i Ameryce owoce grejpfruta uważa się za bardzo smaczne a w Azji za niejadalne.