Kawa- Opis uprawy
KAWA Arabska- wygląd botaniczny
Młoda sadzonka
Sadzonka dwu-letnia
Owoce dojrzałej Kawy
Suszenie w warunkach naturalnych
Segregacja jakościowa Kawy
Gotowy produkt

Coffea Arabica -/ Kawa Arabska/-

       Rodzaj tych roślin należy do rodziny marzanowatych.

 

    Zapach świeżo parzonej kawy zniewala wszystkich, roztaczając wokół swój jedyny i niepowtarzalny aromat. Co jest w tym aromacie takiego co nie pozwala przejść obok niego obojętnie???

 

Kawa zawiera w swoim składzie kilkaset substancji chemicznych. Wpływają one w różnym stopniu na nasz układ nerwowy. Najbardziej znaną taką substancją ze składu kawy jest KOFEINA. Wpływa ona pobudzająco, przyśpieszając krążenie krwi. Zwiększa wydolność psychiczną i fizyczną. Oczywiście jeżeli jest przyjmowana w kawie w odpowiednich ilościach. Mówi się, że wino jest napojem bogów, - wobec tego czyim napojem jest Kawa???... Może ludzi? Było by to zgodne z naturą wielu osób, dla których poranek, bez małej czarnej nie może się normalnie rozpocząć. Kawa jest rośliną, która ma ogromny wpływ na gospodarkę krajów trzeciego świata. Uprawiana jest bowiem prawie wyłącznie na terenach odległych od dzielnic przemysłowych. Konsumpcja natomiast odbywa się w krajach wysoko rozwiniętych, gdzie spożycie tego cudownego trunku jest ogromne. Największym producentem Kawy jest Brazylia gdzie z ogromnych plantacji zbieranych jest co rocznie około 1.360,000 ton nasion tej rośliny. Duże jej ilości eksportują, też takie kraje jak: Kolumbia, Indonezja, Etiopia i wybrzeże kości Słoniowej. Kawę uprawia się w strefie międzyzwrotnikowej Afryki, Ameryki Południowej i Azji. Najczęściej spotykana na plantacjach jest KAWA ARABSKA, która stanowi aż 85% światowej produkcji. Reszta zbiorów pochodzi z kawowca noszącego nazwę ( Coffea canephora ). Rośliny kawy mają pokrój pionowy z poziomo ułożonymi pędami. Wysokość wzrostu zależy od warunków występowania i może nawet dochodzić do 4 metrów. Jednak w przeważającej części hodowli, rośliny te utrzymywane są dla wygody przy zbiorze, na poziomie 2 do 2,5 m. Kawa rośnie szybko i nieprzerwanie przez niemal cały rok. Liście ma ciemno-zielone, leżą one naprzemianlegle do siebie. Są bardzo lśniące, o lekko pofałdowanym brzegu. Długość ich może dochodzić nawet do 30-35 cm. w zależności od środowiska swego występowania. Po zakwitnięciu, kwiaty mają kolor biały- wchodzący w kremowy. Występują w postaci kwiatostanów u nasady liści. Kwitnienie jest z reguły bardzo obfite. Po tym okresie następuje owocowanie. Owocem kawy jest pestkowiec, zawierający po dwa spłaszczone nasiona, we wnętrzu. Okrywę nasion stanowi ciękka  pergaminowa powłoka, bezpośrednio przylegająca do pestek i okrywa zewnętrzna, w postaci skórki. Przed dojrzeniem ma kolor zielony, natomiast po dojrzeniu zmienia barwę na żółtą i czerwonawą.

 

  Ze względu na swój bardzo dekoracyjny wygląd krzewy kawowe zaczęto hodować jako rośliny pojemnikowe. W warunkach domowych jest możliwa ich skuteczna uprawa. Na tyle skuteczna, że po okresie, przeważnie czteroletnim od posadzenia, Możemy doczekać się kwitnienia i owocowania. Można rozpocząć hodowlę w dwojaki sposób: Pierwszy to posadzenie nasiona do ziemi. Można teraz coraz częściej, w kwiaciarniach kupić kwalifikowane nasiona kawowca. Takie nasiona mają przedłużony okres w którym mogą wykiełkować. Niestety wyjęte nasiona z owocu szybko tracą zdolność do kiełkowania. Już po miesiącu czasu, od tego momentu nie mamy co liczyć na dostateczne wschody siewek. Drugi sposób na hodowlę i szybszy to zakup sadzonki. Jeżeli jednak mamy ochotę na zasadzenie nasiona to dla kawowca podłoże powinno być lekko kwaśne i najlepiej o dużej zasobności w próchnicę. Podręczniki zalecają nast. skład: ziemia darniowa- dwie części, torf kwaśny- dwie części, ziemia liściowa- dwie części i piasek gruboziarnisty- jedna część. Jeżeli trudno uzyskać taki skład to należy pamiętać aby ogólne pH zastosowanego podłoża wynosiło w granicach od 4,5- 6. Jeżeli chodzi o nawożenie, to można zastosować odżywki do rododendronów, naprzemian z nawozem do roślin zielonych np. FlOROVIT. Dokarmiamy co dwa- trzy tygodnie, w zależności od wielkości rośliny. Kawa lubi wilgotne środowisko i w takim najlepiej się czuje. Należy więc dwa razy dziennie zraszać liście. Co dwa tygodnie wilgotną szmatką ścieramy zanieczyszczenia i kurz. Jest to bardzo ważna czynność, bowiem na bazie zanieczyszczeń la liściach po pewnym czasie zaczynają rozwijać się roztocze. To zaś prowadzi do chorób grzybowych i ich opadania. Należy szczególną uwagę zwrócić na podlewanie i rodzaj wody. Podlewamy zawsze tak, aby roślina nie miała grząskiego podłoża. Jeżeli na podstawku pokaże się woda to należy ją bezwzględnie natychmiast usunąć. Podlewamy zawsze od góry, nigdy na podstawek. Woda do czynności podlewania i zraszania nie powinna zawierać dużych ilości wapnia. Można poznać po liściach, kiedy to stają się brunatne, że woda jest za twarda. Liście mają naturalny woskowy połysk i nigdy nie należy ich spryskiwać nabłyszczaczami do roślin. Zresztą zasada ta dotyczy również i cytrusów. Stosowanie nabłyszczaczy powoduje natychmiastowe porażenie liści, zwijanie i opadanie najmłodszych. Temperatura otoczenia powinna być w granicach 20-22 stopni. Zimą kawa może znieść spadki temperatur do +10 stopniC. Zdarza się, że w okolicach +10 stopni traci liście. Rośliny te potrzebują dość dużej wilgotności w swym otoczeniu. Pomóc tu mogą nawilżacze powietrza lub indywidualne mini-klimy. Robi się to tak: Na podłogę kładziemy podstawek, taki duży jak to tylko możliwe. Na ten podstawek, na jego środku trzeba położyć następny podstawek odwrócony do góry nogami. Ten środkowy podstawek powinien mięć średnicę zbliżoną do średnicy dna doniczki z Kawą. Teraz stawiamy na nim roślinę, a powstałą przestrzeń pomiędzy obiema podstawkami wypełniamy wodą. Ta jednak nie może sięgać dna doniczki z Kawą. Mamy w ten sposób mini-klimę dla naszej kawy. Powietrze z parującej wody, nawilży nieco bezpośrednie otoczenie naszego drzewka i klimat stanie się bardziej sprzyjający do wymogów jakie stawiane są przed kawowcem. Kawa powinna stać w miejscu jasnym, ale nie bezpośrednio nasłonecznionym. Bobrze by było umieścić ją od wschodniej lub zachodniej strony naszego budynku. Rośliny te w sprzyjających warunkach kwitną i owocują w czwartym roku od momentu ich posadzenia. Kawę oprócz nasion, można też rozmnażać z sadzonek uzyskanych z pędów półzdrewniałych. Po ukorzenieniu kwitną szybko, ale ich pokrój nie jest już tak atrakcyjny jak po posadzeniu z nasion. Tak więc po dostosowaniu się do powyższych wskazówek nasze kawowe drzewka na pewno będą dobrze rosły i kiedyś przyjdzie moment na skosztowanie kawy sporządzonej z nasion pozyskanych od własnego kawowca. Jeżeli już taka chwila nastąpi, to można kawę wypalić w piekarniku w temp 200stopniC W CZASIE OKOŁO 10- 15 MINUT. Życzymy pięknego aromatu po wypaleniu własnej kawy i skosztowania choć filiżanki napoju sporządzonego według tradycyjnego sposobu.

                                                       

POWRÓT