Fortunella Margarita
Fortunella Japonica
Fortunella Obovata

Fortunella hindisii

Kliknij nazwę aby zobaczyc roślinę

KUMQUAT Może byc spokojnie nazywany małym klejnotem w rodzinie cytrusowej. Nie ma chyba osoby, która widząc obsypany owocami krzew kumkquata, mogła by przejśc obok niego obojętnie. Kumquaty pochodzą z Chin. Zostały też opisane w tym kraju w roku 1178. Natomiast Europejskie zmianki o tej roślinie pochodzą z 1646 roku, a zostały wykonane przez Portugalskiego misjonarza, który pracował przez 22 lata w Chinach. W roku 1712 kumquat został włączony do listy roślin kultywowanych w Japonii. W rodzinie cytrusowej kumquaty pozostawały do roku 1915 kiedy to Dr. Walter T. Swingle stworzył ich własny gatunek '' FORTUNELLA" w Chinach nazwa cumquat, albo comquot oznacza złotą pomarańczę. Nic w tym dziwnego, bowiem owoce kumquatów mają barwę złoto-pomarańczową. Drzewo kumquata jest niewielkich rozmiarów. Przeważnie dorasta do 2,5 metra, choc można spotkac okazy osiągające 4,5 metra wysokości. Drzewka są pokroju zwartego ( kompaktowego ). Gałęzie lekko zielone i wiotkie, kiedy młode. Dojrzałe natomiast, bardziej sztywne i bardziej intensywnie zielone. Liście lancetowate długości od 3 do 9 cm. długości. Są bardzo lśniące i stanowią prawdziwą ozdobę dla tych roślin. Kwiaty niewielkie, przeważnie pojedynczo umiejscowione w kącikach liściowych. Owoce kumquatów odbiegają wielkością od owoców cytrusowych. Są niewielkie, okrągłe, owalne lub podłużne, w zależności od odmiany. Długoś ich przeważnie nie przekracza 5 cm. Skórka po dojrzeniu pięknie i jednolicie wybariona kolorem złota i delikatnej czerwonawej pomarańczy.Skórka posiada bardzo wyrażne pojemniczki olejowe, jest słodka w smaku. Miąższ podzielony na 3 do 6 segmentów, nie bardzo soczysty, kwaśny lub lekko gorzkawy.We wnętrzu owoców kumquatów znajduje się po kilka nasion. Bywa też tak, że nie spotkamy ich wogóle.Owoce spożywa się na surowo lub w postaci konfitur i soku. Spotka można już te owoce w naszych hipermarketach w cenie około 50 zł. za jeden kilogram. Podobnie jak inne cytrusy, tak i kumquaty można hodowac w pojemnikach i doniczkach w mieszkaniach. Wyglądają cudownie, zwłaszcza zimą kiedy to na dworze mróz, a one obsypane owocami dostojnie stoją na parapetach naszych okien.

A teraz kilka słów o odmianach:

-/ Nagami- Swing Margarita Fortunella/ nazywany też owalnym lub długim kumquatem. Został przywieziony do Angli z Chin, przez Roberta Fortune w roku 1846. Owoce są wydłużone- dłuższesze niż szersze. Okrywa tych owoców jest cieniutka, żółta‚ta lub pomarańczowo-złota. Ciekawostka- Dojrzały okaz tej rośliny zaszczepiony na szorstkiej cytrynie dał na Florydzie w 1901 roku 3500 owoców z jednego drzewka.

 

-/ Meiwa lub Large Round Kumquat-Swing Crasifolia Fortunella/ można się domyślac, że jest to mieszaniec między Nagami i Marumi. Owoce Meiwa są okrągłe‚ z dośc grubą skórką, koloru pomarańczowo-żółtego.Miąższ podzielony na 7 segmentów , słodkawy w smaku. Często beznasienny, lub z malą ich ilością. Drzewko karłowate mające często krótkie, ostre kolce. Liście bardzo grube i sztywne. Rozpowszechniony w Japoni i potem w innych krajach.

 

-/ Marumi- Swing Japonica Fortunella- Lour madurensis Citrus/ Znajduje się blisko w klasyfikacji z kumquatem. Owoc okrągły, lub nieznacznie spłaszczony.Skórka owocu, złoto-żółta a miąższ cudownie aromatyczny. Jest najbardziej tolerancyjny, jeżeli chodzi o niskie temperatury, z gatunku kumquatów.

 

-/ Hong Kong dziki- Swing hindisii Fortunella/ Skórka owoców ma po dojrzeniu kolor pomarańczowo-szkarłatny. W środku dośc aromatycznego miąższu znajduje kilka nasion.

 

Robert Fortune doniósł, że kumquat Nagami do dobrego owocowania potrzebuje gorącego lata, ale mógł za to wytrzymac spadki temperatur nawet do - 10 stopni. Kumkquaty różnią się od cytrusów jeszcze jednym faktem, a mianawicie tym, że w okres uśpienia zimowego wchodzą tak głęboko, że na wisnę kiedy to słońce już mocno przygrzewa, one jeszcze przez kilka tygodni nie wypuszczają nowych pędów.

Mimo, że do swego dobrego owocowania potrzebują ciepłego lata, to smak ich owoców przedstawia lepsze walory w regionach o klimacie zimniejszym.

Kumkquaty rzadko hodowane są z nasion, dla tego, że niezbyt dobrze radzą sobie na własnym systemie korzeniowym. W Chinach i Japnii szczepione są na podkładkach pomarańczy trifoliaty. Podkładki kwaśnej pomarańczy i gepfruta też stanowią odpowiednią formę do połączeń z kumquatami. W pojemnikach i donicach rośliny te radzą sobie bardzo dobrze. Należy jednak zwrócic szczególną uwagę na sposób podlewania kumkquatów. Wymagają one raczaj stałej wilgotności podłoża. Zbyt mokra ziemia, jak i mocno przesuszona szkodzi w dobrej kondycji kumquatom. Rośliny te lubią zraszanie, więc można spokojnie rano i wieczorem taki zabieg przeprowadzic. Szkodniki takie same atakują kumquaty jak i pozostałe cytrusy. Środki zapobiegawcze należy więc stosowac też takie same. Latem najlepiej wystawic te rośliny na zewnątrz naszych mieszkań. Tu znajdą odpowiednią ilośc światła i odpowiednio się rozwiną. Owoce po dojrzeniu zjadac można w całości. Pozostawione jednak po zerwaniu na pewien czas nabierają jeszcze lepszego smaku. Można je doskonale zachowac w zalewie z syropu wykonanego z cukru i wody. W taki stanie zresztą owoce kumkquatów eksportowane są z Tajwanu i często też służą jako deser w Chińskich restauracjach. Świetnie nadają się też do kandyzowania. Robi się to tak:

 Do 1 litra gotującej wody wsypujemy dwie łyżeczki sody, nastepnie wyłączamy ogień i dodajemy owoce kumquatów. Pozostawiamy w takim stanie owoce do następnego dnia.Na zajutrz rozcinamy kumquaty na połówki i gotujemy krótko w dośc gęstym syropie z cukru. Czynnośc tą powtarzamy przez trzy dni. Codziennie gotując jeden raz. Po takim zbiegu w czwartum dniu oprószamy owoce cykrem pudrem. W takim stanie w zakręconym słoiku mogą nam służyc jako przysmak do deserów nawet rok.

 Kumquaty nadają się też doskonale do robienia marmolady. Można zrobic wtedy marmoladę z samych owoców kumquata, lub pół na pół z owocami kalamondyny. Takie wspaniałości smakują wyśmienicie, zwłaszcza w zimowe, pochmurne dni.

 

 Zapewniam, że każdy kto raz zacznie hodowac kumkquata, będzie zawsze zainteresowany jego uprawą. POZDRAWIAM WSZYSTKICH MIŁOŚNIKÓW KUMQUATÓW I ŻYCZĘ IM POSIADANIA W SWOJEJ KOLEKCJI KILKU ODMIAN TYCH ROŚLIN.

KUMQUAT

Kumuat należy do gatunku- Fortunella