Kaczka z cytrusami.

 

Składniki:

 

-kaczka

 

 -włoszczyzna

 

 -2 łyżki oliwy

 

-50 dag cytrusów: pomarańczy, czerwonych grapefruitów lub mandarynek -kieliszek likieru pomarańczowego

 

-5 dag rodzynków

 

- majeranek

 

-sól

 

 

 

Sposób przyrządzenia:

 

Kaczkę natrzeć solą i majerankiem, polać oliwą i obrumienić w dobrze nagrzanym piekarniku. Z włoszczyzny przygotować pół litra wywaru, zalać nim kaczkę, dodać sparzone wrzątkiem rodzynki i dusić pod przykryciem. Gdy kaczka będzie miękka, oblać ją sokiem wyciśniętym z połowy cytrusów wymieszanym z likierem i sosem do duszenia. Następnie podzielić na porcje i udekorować plastrami pozostałych owoców.

                                        Grigori

POWRÓT