Składniki:
- 1 pomarańcza,
- 1 awokado,
- 10 czarnych oliwek bez pestek,
- 1/2 niedużej czerwonej cebuli,
- kilka wąsów dymki.

Sos:
- 2-3 łyżki soku z pomarańczy,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka octu winnego,
- sól, pieprz.

Jak przyrządzić?
1) Pomarańczę obieramy (jak jabłko), a następnie wycinamy cząstki tak, aby pominąć białe skórki.

2) Oliwki siekamy na drobne części. Awokado przekrawamy na pół i ruch skrętnym rozdzielamy na dwie połowy. Nacinamy skórkę i ściągamy delikatnie. Kroimy na plasterki ok. 3 mm.

3) Na talerzu układamy koliście cząstki avocado, pośrodku pomarańczę. Na wierzchu posypujemy dość drobno pokrojoną cebulą i posiekaną dymką. Osypujemy posiekanymi oliwkami.

4) Sok z pomarańczy (powinno uzbierać się go trochę podczas obierania owocu) mieszamy z oliwą i octem winnym. Doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy sałatkę. Schładzamy całość krótko w lodówce.

Jak podawać?
Wyeksponowane ładnie na płaskim talerzu.                                                              Ewa Kubicka

Awokado i pomarańcza z czarną oliwką

Porcje: 2 Koszt: 12 zł Trudność: prosty Czas: 20 min. Kaloryczność: trochę

NAGRODA ZA PRZEPIS

POWRÓT