Sałatka owocowo-jarzynowa
Sałatka dla zaskoczonych niespodziewanym zjawieniem się gości. Dla tych, którzy nie mają czasu lub fantazji. Za to w "żelaznych" pozycjach spiżarni trzymają zwykle puszkę ananasa i kukurydzy. Z tych składników powstaje lekka i delikatna sałatka. Bardzo lubiana przez dzieci

Składniki:
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 puszka ananasa - nie musza byc plastry,
- natka pietruszki,
- sól,
- sok z cytryny.

Jak przyrządzić?
1) Odcedzamy kukurydzę na sicie. Ananas, jeśli potrzeba, kroimy na drobne cząstki. Sos, w którym był ananas przelewamy do kubka i doprawiamy do smaku solą i sokiem z cytryny. 2) W misce mieszamy kukurydzę i ananasa. Dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki. Całość zalewamy doprawionym sosem. Mieszamy jeszcze raz.

Jak podawać?
Po chwili schłodzenia w lodówce. Bezpośrednio przed postawieniem na stół mieszamy jeszcze raz wszystkie składniki.

Uwagi:
To wersja bardzo prosta. Oczywiście można ją wzbogacać bez końca.
Ewa Kubicka

POWRÓT