Mus mandarynkowy
Składniki:
-2 szklanki śmietanki
-30-proc.
-6 mandarynek
-3/4 szklanki białego wytrawnego wina
-2 łyżki cukru pudr,
-3 białka
-do przybrania: 3 mandarynki, 2 łyżki startej gorzkiej czekolady
Sposób przyrządzenia:
Mandarynki wyszorować namydloną szczoteczką, opłukać i osuszyć. Z dwóch mandarynek otrzeć skórkę. Wszystkie mandarynki obrać ze skórki, zmiksować i przetrzeć przez sitko. Śmietankę z cukrem i skórką ubijać mikserem lub trzepaczką, stopniowo wlewając wino i przecier mandarynkowy. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć z kremem. Mus wstawić na 2 godz. do lodówki. Przed podaniem ponownie ubić, rozłożyć do kompotierek, przybrać cząstkami mandarynek i posypać czekoladą.
Smacznego- Grigori