Mus mandarynkowy

Składniki:

-2 szklanki śmietanki

-30-proc.

-6 mandarynek

-3/4 szklanki białego wytrawnego wina

-2 łyżki cukru pudr,

-3 białka

-do przybrania: 3 mandarynki, 2 łyżki startej gorzkiej czekolady

 

Sposób przyrządzenia:

Mandarynki wyszorować namydloną szczoteczką, opłukać i osuszyć. Z dwóch mandarynek otrzeć skórkę. Wszystkie mandarynki obrać ze skórki, zmiksować i przetrzeć przez sitko. Śmietankę z cukrem i skórką ubijać mikserem lub trzepaczką, stopniowo wlewając wino i przecier mandarynkowy. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć z kremem. Mus wstawić na 2 godz. do lodówki. Przed podaniem ponownie ubić, rozłożyć do kompotierek, przybrać cząstkami mandarynek i posypać czekoladą.

                                      Smacznego- Grigori

POWRÓT