Dla: 4 osób
Czas przygotowania:25 minut
Czas pieczenia: 5- 10 minut

Jak to zrobić:

1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C.
2. Obierz pomarańcze ze skórki
3. Włącz patelnię na najmniejszy ogień, włóż masło i rozpuść. Powinno
zacząć się pienić, ale nie może nabrac koloru i co najgorsze przypalic sie.
4. Rozkrój laskę wanilii wzdłuż na pół i wyskrob z jej środka pestki.
Dodaj pestki na patelnię. Możesz też włożyć laskę waniliową, doda dużo
skamu i aromatu przysmakowi.
5. Teraz na patelnię dodaj 80 g cukru, sok z cytryny, cynamon, kmin i
imbir. Pomieszaj całość za pomocą trzepaczki. Wszystkie przyprawy się
pięknie ze sobą zmieszają.
6. Zwiększ ogień pod patelnią i zacznij obtaczać pomarańcze w sosie
przyprawowym. Całość przypraw niech się wchłonie w pomarańcze. Będzie
smaczne! :)
7. Przełóż dobrze obtoczone pomarańcze do foremki do zapiekania.
8. Wlej resztę sosu z patelni do foremki. Podczas pieczenia będziesz tym
sosem podlewał pomarańcze, aby nie zrobiły się suche.
9. Włóż pomarańcze do piekarnika na 5-10 minut.
Sos
10. Dodaj do garnka sok z limonki, sok z pomarańczy, miód akacjowy(może
być rózniez inny ale akacjowy jest najlpepszy) i zagotuj całość, aż
uzyskasz konsystencję syropu.
11. Ubij w oddzielnej miseczce śmietane 30% na sztywno i dodaj do niej
20 g cukru, wymieszaj dokładnie.
12. Teraz zajrzyj do piekarnika i podlej sosem nasze pomarańcze.
Najłatwiej jest to robić łyżką zbierając sos ze spodu foremki.
13. Nałóż do worka cukierniczego ubitą śmietanę i wyciśnij ją na środek
talerzy. Możesz jej wycisnąć dużo, bo gdy położysz na każdy talerz
pomarańcz, pod wpływem temperatury śmietana trochę się rozpuści.
14. Wyciągnij pomarańcze z pieca i za pomocą łyżki rozłóż je na
talerzach. Możesz polać pomarańcze sosem z foremki.
15. Połóż na pomarańcz laskę wanilii do ozdoby i za pomocą łyżki do
miodu (z dziurką) polej sosem talerz wokół śmietany.
16. Ozdób listkami bazylii.

Samcznego  
Przepis nadesłał Kwapon

"Pomarańcza na chmurce"

POWRÓT