Składniki:

20 dkg cukru,
35 dkg mąki,
1 kostka masła (25 dkg),
1 opakowanie cukru waniliowego,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
3 łyżki jogurtu,
1 pomarańcza.

 

Sposób przyrządzenia:

 Owoc umyć, sparzyć i otrzeć skórkę. Cukier, cukier waniliowy, masło, jogurt i proszek do pieczenia wymieszać na jednolitą masę. Dodać mąkę i skórkę pomarańczową, zagnieść ciasto (powinno być miękkie). Z ciasta uformować małe kulki. Każdą spłaszczyć na krążek o średnicy ok. 5 cm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując kilkucentymetrowy odstęp. Piec ok. 15 - 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C (do momentu, aż przybiorą złoty kolor). Ciasteczka można udekorować czekoladą.

                                  Grigori

                  Ciasteczka pomarańczowe

Składniki:

20 dkg cukru,
35 dkg mąki,
1 kostka masła (25 dkg),
1 opakowanie cukru waniliowego,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
3 łyżki jogurtu,
1 pomarańcza.

 

Sposób przyrządzenia:

 Owoc umyć, sparzyć i otrzeć skórkę. Cukier, cukier waniliowy, masło, jogurt i proszek do pieczenia wymieszać na jednolitą masę. Dodać mąkę i skórkę pomarańczową, zagnieść ciasto (powinno być miękkie). Z ciasta uformować małe kulki. Każdą spłaszczyć na krążek o średnicy ok. 5 cm. Ukłożyć na blasze wyłozonej papierem do pieczenia, zachowując kilkucentymetrowy odstęp. Piec ok. 15 - 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C (do momentu, aż przybiorą złoty kolor). Ciasteczka można udekorować czekoladą

                                  Grigori

POWRÓT