Carpaccio z piersi indyczej z pomarańczowym sosem

Składniki:

 

5 dkg orzeszków piniowych,
5 dkg suszonych pomidorów (w oleju),
pomarańcza,
łyżka ziołowego octu,
3 łyżki oleju orzechowego,
szczypta cukru,
sałata radicchio,
15 dkg rukoli,
15 dkg wędzonej piersi indyczej (w plasterkach),
sól,
pieprz.

 

Sposób przyrządzenia:

 

Orzeszki piniowe zrumienić na suchej patelni na złoty kolor. Osączone pomidory pokroić w drobną kostkę. Pomarańcze wymyć, osuszyć. Z połowy pomarańczy zdjąć skórkę i pokroić w cienkie paseczki, z drugiej połowy zetrzeć skórkę. Wycisnąć sok z owocu. Sok, pomidory, łyżeczkę starej skórki oraz ocet wymieszać. Wlać olej orzechowy i doprawić solą, pieprzem oraz cukrem. Wszystkie składniki wymieszać. Radicchio opłukać, odsączyć i porozrywać na kawałki. Rukolę wymyć, osuszyć i pokroić. Cienkie plasterki indyka zwinąć w rulony i ułożyć na półmisku. Dookoła rozłożyć obie sałaty i skropić pomarańczowym sosem. Posypać orzeszkami piniowymi i udekorować paseczkami skórki z pomarańczy. Zamiast oleju orzechowego można użyć oliwy lub oleju słonecznikowego.

                                      Grigori

POWRÓT