Składniki

6 udek z kurczaka 2 ząbki czosnku sok z 1/2 cytryny 1 obrana ze skórki cytryna 50 ml oliwy z oliwek 2 łyżeczki suszonego tymianku 5 dkg konserwowych zielonych oliwek bez pestek 5 dkg migdałów sól i pieprz do smaku

Przepis

Udka umyć i osuszyć. Posolić i popieprzyć. Oliwę wymieszać z sokiem cytrynowym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i tymiankiem. Powstałym sosem polać mięso. Wstawić do lodówki na 2 godz. W tym czasie mięso od czasu do czasu przewracać. Zmacerowane udka przełożyć do brytfanny, obłożyć cytryną pokrojoną w ósemki, migdałami i oliwkami. Polać marynatą. Piec w średnio nagrzanym piekarniku do miękkości mięsa (ok 40 min)

                              SMACZNEGO- Bahus
Udka z kurczaka z cytryną i oliwkami

POWRÓT