Napój cytrynowo-miętowy

Lekki, orzeźwiający, pasujący do wszystkiego. Z zaskoczeniem odkrywamy, że jest smaczniejszy i bardziej orzeźwiający od kupowanych w sklepie. Jego ostateczny smak zależy tylko od nas. Kto raz zasadził miętę w swoim ogródku, ma ją już na zawsze. Mięta właśnie wypuściła dorodne listki. Cytryny są w każdym sklepie. Porcje: ? Koszt: 4 zł Trudność: prosty Czas: 10 min. Kaloryczność: ?

 

Składniki:
- 2 cytryny,
- 2 litry dobrej, przegotowanej wody,
- 1 garść świeżej mięty,
- kostki lodu,
- cukier wg. uznania (ok. 10 dkg).

Jak przyrządzić?
1) Umyte, nieobrane cytryny kroimy na cienkie plasterki. Wrzucamy do dzbanka, zasypujemy cukrem. Zalewamy przegotowaną, gorącą wodą. Do nieco ostudzonej wody z cytryną wrzucamy kilkanaście listków mięty urwanych palcami z gałązki.

2) Mieszamy całość aż do rozpuszczenia cukru. Odstawiamy do ostygnięcia, a potem do oziębienia w lodówce.

Jak podawać?
W szklanym dzbanku. Wrzucamy kilka kostek lodu. Do środka możemy włożyć całą gałązkę mięty.

Uwagi:
Pewnie jestem wyjątkiem, ale uwielbiam wszelkie domowe napoje. Nie mają efektownych nalepek, ani kuszących kształtem butelek. Są proste i pyszne. Trzeba tylko przypomnieć sobie o tym we właściwym momencie.

 

SMACZNEGO!!!

 

Ewa Kubicka

 

   

POWRÓT