Składniki:

0.25 szkl. mleka,
0.5 szkl. mąki,
1 łyżka cukru,
2 jajka tłuszcz do smażenia

 

Sos:
2 pomarańcze,
1 cytryna,
4 łyżki masła,
2 łyżki cukru,
2 łyżki miodu,
0.25 szkl. białego wina wytrawnego,
2 łyżki soku z malin,
25 dkg malin.

Sposób przyrządzenia:

Makę, mleko, sos, cukier i jajka zmiksować, rozprowadzić wodą do konsystencji gęstej śmietany. Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć kolejno naleśniki.
       

Pomarańcze i cytrynę sparzyć, osuszyć, obrać ze skórki. Skórkę pokroić, a z owoców wycisnąć sok.
       
Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier i miód. Cały czas mieszając, podgrzewać aż masa zbrązowieje. Następnie dodać wino, skórkę oraz sok z pomarańczy i cytryny. Gotować 10 min.
       

Naleśniki włożyć do sosu. Polać likierem i sokiem z malin. Trzymać na małym ogniu kilka minut, po czym przewrócić 2 - 3 razy. Gotowy deser posypać malinami.

 

                                    SMACZNEGO- Grigori

      "Chrupiące naleśniki pomarańczowo-cytrynowe"

POWRÓT