"Skórka pomarańczowa w cukrze "

Składniki:

500 g skórek pomarańczy,
500 g cukru,
łyżka czystej wódki,
koniaku lub rumu.

Sposób przyrządzenia:

Sparzoną wrzątkiem pomarańczę obieramy ze skórki, usuwamy dokładnie białą warstwę, zostawiając tylko to, co jest pomarańczowe. Skórki zalewamy na noc zimną wodą. Rano odlewamy wodę i zalewamy nową, w której zagotowujemy skórki. Natychmiast po zagotowaniu wody, wylewamy ją i zalewamy nową i znowu zagotowujemy i tak kilka razy. 
     
Gotujemy syrop z cukru i szklanki wody. Na wrzący syrop wrzucamy skórki i zagotowujemy. Odstawiamy na cały dzień w ciemne miejsce. Na drugi dzień obsmażamy skórki na patelni, aż będą szkliste. Gorące skórki wkładamy do słoiczka i zalewamy syropem. Na wierzch wlewamy odrobinę alkoholu i szybko odwracamy dnem do góry. Zostawiamy do wystygnięcia. Potem już możemy trzymać słoiczki ile tylko chcemy i używać do deserów i wypieków. Będzie jak znalazł do keksów, pierników i lukrowanych ciasteczek na choinkę

 

                                Smacznego- Grigori

POWRÓT