Sałatka z owoców cytrusowych z imbirem                      

 

SKŁADNIKI:

  • 1 różowy grejpfrut
  • 1 duża pomarańcza
  • 1 mandarynka, bez skórki i błonek, podzielona na cząstki
  • skórka z 1 cytryny, pokrojona w cienkie paseczki
  • 55 g kumkwatów, podzielonych na cząstki
  • sok z 1 małej cytryny
  • 145 ml piwa imbirowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łodyżki imbiru w syropie, odsączone i drobno posiekane
  • świeża mięta do dekoracji
Sposób przygotowania:
  • Ostrym nożem lekko ponacinać na ćwiartki skórkę grejpfruta i pomarańczy, i obrać. Owoce podzielić na cząstki i zdjąć z nich blonki. Wszystkie czynności wykonywać nad miseczką lub talerzem, do którego ściekać będzie sok. Ułożyć owoce wraz z mandarynkami w salaterce. Sok zachować.
  • Skórkę cytryny i kumkwaty włożyć do rondla, zalać woda, gotować 10 minut, aż zmiękną. Pomarańcze dodać do pozostałych owoców. Skórkę z cytryny odsączyć i osuszyć. Wywar zachować.
  • Zmieszać sok z cytryny, piwo imbirowe, cukier. Soki z owoców i wywar ze skórki cytryny. Podgrzewać na małym ogniu 5 minut, aż cukier się rozpuści. Owoce zalać syropem i posypać posiekanym imbirem, skórką z cytryny i listkami mięty.
SMACZNEGO !!!
Przepis nadesłał Grigori. DZIĘKUJEMY!!!