"Schab pieczony z cytrynami "

Składniki:

1 kg schabu,
1 łyżeczka suszonego rozmarynu lub kilka gałązek świeżego,
3 - 4 cytryny,
sól,
pieprz,
3 - 4 łyżki oleju.

Sposób przyrządzenia:

Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i rozmarynem. 2 cytryny umyć, przekroić, wycisnąć sok. Olej rozgrzać na patelni, włożyć schab, zrumienić z każdej strony, przełożyć do brytfanny, podlać sokiem z cytryny. Wstawić do gorącego piekarnika, piec ok. 1 h w temp. 200°C. Pozostałe cytryny sparzyć, pokroić w plasterki, dołożyć do mięsa na 10 min. przed końcem pieczenia. Schab podawać na ogrzanym półmisku, obłożony plasterkami cytryny.

 

                                  Smacznego- Grigori

POWRÓT