"Wykwintna z mandarynkami "

Składniki:

70 dkg czerwonej kapusty,
2 mandarynki,
100 ml soku z mandarynek lub pomarańczy,
papryczka chili,
3 łyżki konfitury z borówek,
3 łyżki prażonych migdałów,
szczypta cynamonu i imbiru,
2 łyżki cukru,
łyżka oleju,
łyżeczka startej skórki cytryny,
1 - 2 łyżeczki soku z cytryny

 

Sposób przyrządzenia:

Kapustę oczyścić, poszatkować. Chili oczyścić z pestek, posiekać. Olej rozgrzać w rondlu. Wrzucić chili, imbir, cynamon i cukier. Wymieszać, przesmażyć. Dodać kapustę, skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Dusić 5 min. Dodać skórkę z cytryny, doprawić solą, dusić jeszcze 2 min. Zdjąć, przestudzić. Sok z mandarynek połączyć z konfiturą, dodać do kapusty, wymieszać. Mandarynki obrać, podzielić na cząstki. Migdały pokroić w słupki. Surówkę ozdobić cząstkami mandarynek i posypać migdałami.

 

                                        Smacznego -Grigori

POWRÓT