"Roladki z soli w sosie limonkowym "

Składniki:

8 niedużych filetów z soli (o łącznej wadze ok. 75 dkg),
świeżo zmielony czarny pieprz,
4 łyżki soku z limonki,
4 łyżki wytrawnego wermutu,
łyżka przecieru pomidorowego,
łyżka masła,
1/3 opakowania śmietanki kremowej.

 

Sposób przyrządzenia:

Filety oprószyć pieprzem i zwinąć w roladki. Zabezpieczyć je wykałaczkami. Na patelni roztopić masło, dodać sok, wermut i przecier. Wymieszać, ułożyć na sosie rybę, przykryć patelnię i dusić na niewielkim ogniu, aż ryba będzie gotowa (ok. 10 - 15 min.). Wyjąć roladki na półmisek i trzymać je w cieple. Do sosu dodać śmietankę, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia przez kilka minut, aż sos lekko odparuje i zgęstnieje. Gotowym sosem polać solę.

 

                                                                                                  Smacznego- Grigori

POWRÓT