"Krem limetkowy z czekoladą "

Składniki:

6 łyżeczek żelatyny,
5 limetek,
2 łyżki cukru,
1 opakowanie cukru waniliowego,
250 ml śmietany kremówki,
150 g polewy z białej czekolady,
150 ml soku z rokitnika,
listki melisy lub mięty.

 

Sposób przyrządzenia:

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. 2 limetki sparzyć, osuszyć, zetrzeć skórkę. Ze wszystkich owoców wycisnąć sok. 100 ml wody wymieszać z cukrem, gotować ok. 5 min. Dodać sok z limetek i cukier waniliowy, chwilę podgrzewać. Dodać rozpuszozoną żelatynę. Nieco skórki odłożyć, resztę dodać do syropu. Syrop schłodzić. Śmietanę ubić, dodać do tężejącego syropu limetkowego wymieszać. Krem schłodzić. Polewę pokroić roztopić w gorącej kąpieli wodnej, wymieszać z sokiem z rokitnika i wystudzić. Krem limetkowy i z rokitnika ułożyć warstwami w salaterkach deserowych. Deser udekorować skórką z limetki, melisą i miętą.

 

                                                                                                                    Smacznego- Grigori

POWRÓT