"Tort figowy "

Składniki:

Ciasto:
25 dkg cukru pudru,
25 dkg fig,
8 dkg bułki tartej,
8 jaj,
skórka cytrynowa,
tłuszcz i bułka tarta do tortownic.

 Masa:
40 dkg jabłek,
150 ml śmietanki kremowej,
10 dkg cukru kryształu,
6-8 dkg cukru pudru, 5 dkg rodzynków,
sok z cytryny,
lukier cytrynowy.

 

Sposób przyrządzenia:

Jaja umyć, wybić ze skorupek, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i startą skórką cytrynową, połączyć z ubitą pianą z białek przesypując bułką tartą oraz drobno pokrajanymi figami. Przełożyć do dwóch tortownic wysmarowanych tłuszczem i posmarowanych bułką tartą, wyrównać powierzchnię i upiec w średnio nagrzanym piekarniku. Jabłka umyć, obrać, przekrajać na pół, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych otworach, wymieszać z cukrem kryształem, podsmażyć, aż nabiorą szklistego wyglądu, często mieszając. Zdjąć z ognia, dodać opłukane rodzynki i sok z cytryny, wystudzić, połączyć z ubitą śmietaną z cukrem pudrem, przełożyć krążki ciasta, polać lukrem, udekorować

 

                                                                                                                                      Smacznego- Grigori

POWRÓT