Kaczka w cytrynach

1 kaczka (1,2-1,5 kg), 4 cytryny, 1 łyżko octu, 1 łyżeczka cukru, 1 szklanko
rosołu, 1 kieliszek wódki, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 marchew, 5
niewielkich cebul, pół szklanki koniaku, 3 łyżki oliwy arachidowej, sól,
pieprz
      Sposób Przyrządzenia:


Oczyszczoną kaczkę opalić na płomieniem spirytusowym lub gazowym, umyć.
Wnętrze kaczki natrzeć solą i pieprzem. Obrumienić wkładając na patelnię z
rozgrzaną oliwą. Dodać marchewkę pokrajaną w plasterki i cebulę pokrajaną w
krążki, oprószyć solą i pieprzem. Przełożyć do rondla, przykryć. Dusić no
wolny, ogniu do miękkości, w miarę potrzeby podlewając rosołem. Miękką
kaczkę wyjąć; 3 cytryny umyć, obrać ze skórki, oczyścić z białej skórki.
Każdą cytrynę przekrajać na 4 części. Dodać do sosu wraz z koniakiem i
pozostałym rosołem. Gotować kilkanaście minut. Łyżeczkę cukru zrumienić na
karmel, rozprowadzić octem, dodać do sosu. Dodać również mąkę ziemniaczaną
wymieszaną z łyżką zimnego rosołu. Mieszając zagotować, wlać wódkę,
przyprawić solą pieprzem. Otrzeć skórkę z cytryny, kaczkę pokrajać na
porcje, ułożyć na ogrzanym półmisku, polać przecedzonym przez sitko sosem,
posypać utartą skórką cytrynową. Obłożyć dookoła cytryną pokrajaną w mole
cząstki lub półkrążki. Podawać na gorąco z dodatkiem frytek i kompotu.



pawpalm

POWRÓT